KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-15 14:49
Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás
Címkék: Utóvédként a Donnál, világháború, könyv, dokumentum, katona
Keszthely - Újabb harctéri naplók, visszaemlékezések és sajtóbeszámolók is bekerültek az Utóvédként a Donnál című kötet harmadik kiadásába. A most megjelent kötet nagykanizsai 9. könnyű hadosztály történetét mutatja be. A szerzők komoly gyűjtőmunkájának köszönhetően ezzel az újabb kiadással szinte teljessé vált az eddig föltárt, az eddig ismert zalai hadosztályra vonatkozó dokumentumok, szöveges források publikálása.

1942 április 26-án  Keszthely főterén búcsúztak a 9. fogatolt vonatosztály tisztjei. Az erről készült fotók is megtalálhatóak a most megjelent harmadik kiadásban. A nagykanizsai 9. könnyű hadosztály történetén belül hangsúlyos szerepet kap Keszthely és környéke.A három évvel ezelőtt megjelent két kötetből terjedelmi okokból számos dolog kimaradt – ezeket, illetve több újonnan gyűjtött dokumentumokat is bemutatnak a szerzők a mostani kiadásban.

„Nem fértek be a frontról hazaírt levelek, tábori levelezőlapok, a korabeli sajtótudósítások. Ezek egy az egybe most a harmadik kiegészítő kötetbe kerültek. Viszont előkerültek azóta – három év alatt – újabb, nagyon fontos anyagok, három nagyobb terjedelmű napló, az egyikük egy napló és visszaemlékezés egybedolgozva és kerültek elő újabb hadiokmányok is, sajtóban sikerült azonosítani zalai alakulatokról szóló haditudósítói beszámolókat" - mondta el Molnár András, a kötet egyik szerzője, a Zala Megyei Levéltár igazgatója.

A 9. fogatolt vonatosztály ünnepélyes búcsúvételére érkező honvédtisztek Keszthely főterén,1942. április 26-án. Balról Dettay Béla alezredes, állomásparancsnok, mellette Cserfalvy Ödönalezredes, az elvonuló alakulat parancsnoka, balról a negyedik Hámory Miklós tartalékos hadnagy(Dettay Béla fényképei) 

A zalai hadosztály hadiokmányai a háború alatt megsemmisültek vagy orosz zsákmányba kerültek, ezért nagyon fontosak a privát dokumentumok. Hat év alatt közel négyszáz családot kerestek meg a szerkesztők; Molnár András és Szabó Péter.A kötet keszthelyi bemutatóján elhangzott, hogy ezzel a harmadik kiadással gyakorlatilag szinte teljessé vált az eddig föltárt, az eddig ismert zalai hadosztályra vonatkozó dokumentumok, szöveges források publikálása. A kötetet lektoráló Illésfalvi Péter kiemelte, egy színes egyveleget kap az olvasó, ami a katonák szemszögéből mutatja be az eseményeket. A hadtörténész elmondta, hogy széles körben ajánlott ez az olvasmány: „Én azt gondolom, hogy mind a hadtörténelem iránt bővebben érdeklődőknek, a helytörténet iránt érdeklődőknek, valóban a családtagoknak nyilvánvalóan elsődleges fontosságú, de mindenkinek az érdeklődésére számot tart ez az újabb kötet. És én, ahogy hallom az eladási rátákat, én azt gondolom, hogy ez maximálisan így is van, kapkodják, viszik a kötetet, nagyon nagy sikere van.”  

A kötethez egy CD melléklet is tartozik, melyben több mint tízezer katona adatait rögzítik, olyan honvédekét, akik a nagykanizsai 9. könnyű hadosztályban szolgáltak, illetve 1942 és 43 között estek el a Don menti hadműveletekben.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés