KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-07 15:17
Kisfiúknak Mikulás, nagyfiúknak Szent Miklós
Címkék: Finnország, oktatás, iskola,
Keszthely - 54 házi pálinkát bíráltak el az értékelők az 5. Szent Miklós-napi házi pálinka ünnepen és mustrán. A program célja elsősorban a tapasztalatcsere és a pálinkászok találkozása, de számít a bírálók elismerése is. A mustrára a megszokott ízek mellett számos különlegességgel is készültek a résztvevők

„Mindaz, amit megteszünk egész éven át a jó gyümölcsért, abból jó termés szülessen, s valóban asztalunkon nemes pálinkákat fogyaszthassunk.” - ezekkel a szavakkal kérte az Úr áldását Tál Zoltán plébános a pálinkamustra résztvevőire és pálinkáira. A program célja a hagyományőrzés és s szakmai segítségnyújtás. Emellett a résztvevők megoszthatják egymással a tapasztalataikat, és természetesen meg is kóstolhatják a finom nedűket. A mustrára nem csak a környékről, hanem Ajkáról, Nagykanizsáról és Sopronból is érkeztek résztvevők.

„Harmadik alkalommal vagyok itt Keszthelyen Sopronból, és érdekességképpen, mert amatőr pálinkafőző vagyok. Tulajdonképpen egy kis megmérettetés ez nekem, mikor ide jövök.” - mondta az egyik résztvevő, Lipták András.

A leadott pálinkán bírálatára a Balaton Színház Básti termében került sor. A négytagú szakmai zsűri többek között az ital illatát, színét és természetesen az ízgazdagságát is figyelembe vette az értékelésnél. A keszthelyi pálinkamustrán nem osztanak érmeket, ehelyett négy kategóriába - tölts még egyet, éppen jó, nincs ennek semmi baja és jobb, mint a káromkodás – sorolják az italokat.

„Bár még nem sokat kóstoltam belőlük, négy vagy öt darabot szerintem, de eddig elég jó pálinkák vannak. Van köztük, amelyik kiváló, van amelyik nem annyira, viszont hibásat még egyet sem találtam. Úgyhogy nagyon jó a felhozatal, eddig legalábbis.” - tájékoztatott az egyik mustráló, György László.

Miközben a szakemberek kóstolgatták a jobbnál jobb pálinkákat, addig a mustra résztvevőinek egy pálinka kvízzel kellett megbirkózniuk. A jó hangulatú programon a résztvevők nem csak a tudást osztották meg egymással, hanem a pálinkákat és a házilag készült pogácsákat, süteményeket is. A pálinkamustra megálmodója Komoróczi Lajos, aki a jó pálinka titkát is elárulta.

„A jó pálinkának nincsen titka, mert ha titka lenne, akkor kevesen tudnának pálinkát főzni, jó pálinkát főzni. Vannak olyan alapvető tudások, amelyekkel tisztában kell lenni, vannak olyan folyamatok, amelyekkel tisztában kell lenni, és hogyha valaki ezekkel az alapvetésekkel tisztában van, akkor minden gond nélkül tud jó pálinkát főzni.” - emelte ki a főszervező.

Az ötödik pálinkamustrán is volt több különleges ital, így többek között mandarin, naspolya, faeper és galagonyapálinkát is kóstolhattak a résztvevők.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszáznyolcvanhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés