KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-01 15:45
Megszűnik a nyomtatott menetrend
Címkék: MÁV, menetrend, utazás, vonat
Keszthely - 2018-tól nem nyomtat menetrendkönyvet a MÁV. Egy korszak zárul le: már az ezernyolcszázas évek végétől kinyomtatták Magyarországon a vonatok közlekedési rendjét. A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató csatornák mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek veszik át.

Ez itt az a vasúti menetrend, ami a legutolsóként vonul be a történelembe. Jövőre ehhez hasonló, országos kiadványt már nem lehet majd vásárolni. A néhány éve tervezett lépéshez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén járult hozzá. Ennek alapja egy felmérés, amely szerint már csak az utasok mindössze másfél százaléka tájékozódik a menetrendkönyvből. Ennek ellenére többen is úgy vélik: hiányozni fog.

"Nem tartom egy jó dolognak, mert nem mindenki tudja használni még - szerintem - ezeket az elektro kommunikációs eszközöket. Akik általában utazásra vannak kényszerülve, azok vagy vonattal, vagy idősebbek ugye, mert többen most már személykocsival vagy egyéb más tömegközlekedési eszközzel járnak. Szerintem - idézőjelben mondva - “Mari néninek” nagyon nehéz lesz, nyilván valaki rá lesz szorulva, hogy tájékozódjon." - mondta el Harmati József.

A vonatoknak természetesen a jövőben is lesz menetrendje, ám ez leginkább elektronikusan lesz elérhető. A MÁV kitaposott utat jár: más országokban már korábban megszűnt a nyomtatás.

"A német vasút 2008/2009-ben, az osztrák vasút pedig 2011/2012-ben szüntette meg a nyomtatott menetrendkönyveket. A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató csatornák mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek fogják átvenni." - nyilatkozta Urbán Attila, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának szóvivő-helyettese.

A lépés logikusnak tűnik, mivel számítógép segítségével sokkal gyorsabb a kívánt menetrend megtalálása és áttekinthetőbbek is az adatok. Sőt, a menetjegy elektronikus vásárlása is lehetséges. A legtöbb vonat esetében pedig a térképes követés is nagy segítség lehet. Aki mégis szeretne papíron böngészni, pdf-ben letöltheti és magának akár ki is nyomtathatja a táblázatokat.

"Továbbra is biztosított lesz természetesen a vasúti menetrend belföldi közszolgáltatási tartalmának naprakész elérhetősége és letölthetősége az Elvirában és a MÁV csoport honlapján, a MÁV-Start belföldi utazás menüponton belül." - tette hozzá a szóivő-helyettes.

A mobiltelefonra letölthető “Vonatinfó” applikáció segítségével is lekérhető a menetrend. Az adatok naprakészek és egyéb szolgáltatások is igénybe vehetők. Menetjegyet mobilon még nem lehet vásárolni, de a jelenleg zajló tesztelést követően ez is elérhetővé válik majd. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázkilencvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés