KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-01 15:23
Új temetőhöz kapott állami területet Gyenesdiás
Címkék: temető, ingatlan, tulajdon, átadás
Gyenesdiás - Temető és temetői közpark létesítése céljából ingyen került a gyenesdiási önkormányzat tulajdonába egy 15,5 hektáros terület. A település északi határában fekvő ingatlan átadásáról tegnap írták alá a szerződést. A település két temetője közül egy betelt, míg a másiknak is korlátozott a befogadóképessége, ezért kíván az önkormányzat – a tervek szerint 15-20 év múlva – új temetőt létesíteni.

A gyenesdiási Faludi-síkon egykor a Magyar Honvédség alakulatai gyakorlatoztak, majd legelőként funkcionált az állami terület. A helyi önkormányzat 2015-ben fordult a tulajdonosi joggyakorló Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, hogy temető és temetői közpark létesítése céljából adják a település tulajdonába a területet. 

A tulajdonba adás most ért célba. Csűrtökön írta a lá a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet osztályvezetője és a nagyközség polgármestere az erről szóló dokumentumot. Gál Lajos kifejtette: a következő években szeretne felkészülni az önkormányzat a leendő temető kialakítására. Ezért volt fontos az önkormányzat számára, hogy a sajátjaként kezelhesse a korábbi honvédségi területet. 

Gál Lajos, polgármester: „A mindenkori önkormányzatnak itt majd feladata lesz a jövőbeni ravatalozónak a kialakítása, megterveztetése annak az egész környezetnek, hiszen egy olyan környezetben van, ami közel van a Keszthelyi-hegység határaihoz és fontos az, hogy ilyen szemszögből is lássuk, hogy miképp parkosítható, miképp tárható fel, hiszen mellett sport és rekreációt szolgáló utak és létesítések is történtek már. Ez mind-mind a település javát szolgálja és az északli kijárás lehetőségének a biztosítását is.”

A polgármester úgy fogalmazott: várhatóan 15-20 múlva nyílhat meg a temető.A település két temetője a belterületen – a kápolnák körül – létesült, ezek mára nagyrészt beteltek. 

Az ünnepélyes aláíráson a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a növekvő lélekszám is indokolta ezt a lépést. Manninger Jenő örömét fejezte ki, hogy gazdára talált egy mára kihasználatlan egykori honvédségi terület. 

„Én azért is örülök, mert nyilván ez jóval nagyobb terület, mint amekkora temetőre szüksége lesz a településnek, de ha azt nézem, hogy a környéken nagyon sok fejlesztés van, nagyon szép a környék, akkor mindenképpen nagyon fontos ezt a volt honvédségi területet karbantartsák és a polgármester elmondta, hogy az is az elképzelésük, hogy egy közparkot is létesítenek a temetővel együtt, ez mindenképpen illik majd Gyenesdiáshoz" - nyilatkozta Manninger Jenő.   

A tájékozathatón továbbá elhangzott, hogy szinte egyedülálló, hogy egy ekkora nagyságú területet ingyen átadott a Magyar Állam egy településnek. Gyenesdiás korábban már egy 2,7 hektáros part menti területet is kapott az államomtól, illetve még benn van az igénye egy máik egy hektáros területre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felé.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhetvenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés