KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-12-01 15:23
Új temetőhöz kapott állami területet Gyenesdiás
Címkék: temető, ingatlan, tulajdon, átadás
Gyenesdiás - Temető és temetői közpark létesítése céljából ingyen került a gyenesdiási önkormányzat tulajdonába egy 15,5 hektáros terület. A település északi határában fekvő ingatlan átadásáról tegnap írták alá a szerződést. A település két temetője közül egy betelt, míg a másiknak is korlátozott a befogadóképessége, ezért kíván az önkormányzat – a tervek szerint 15-20 év múlva – új temetőt létesíteni.

A gyenesdiási Faludi-síkon egykor a Magyar Honvédség alakulatai gyakorlatoztak, majd legelőként funkcionált az állami terület. A helyi önkormányzat 2015-ben fordult a tulajdonosi joggyakorló Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez, hogy temető és temetői közpark létesítése céljából adják a település tulajdonába a területet. 

A tulajdonba adás most ért célba. Csűrtökön írta a lá a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet osztályvezetője és a nagyközség polgármestere az erről szóló dokumentumot. Gál Lajos kifejtette: a következő években szeretne felkészülni az önkormányzat a leendő temető kialakítására. Ezért volt fontos az önkormányzat számára, hogy a sajátjaként kezelhesse a korábbi honvédségi területet. 

Gál Lajos, polgármester: „A mindenkori önkormányzatnak itt majd feladata lesz a jövőbeni ravatalozónak a kialakítása, megterveztetése annak az egész környezetnek, hiszen egy olyan környezetben van, ami közel van a Keszthelyi-hegység határaihoz és fontos az, hogy ilyen szemszögből is lássuk, hogy miképp parkosítható, miképp tárható fel, hiszen mellett sport és rekreációt szolgáló utak és létesítések is történtek már. Ez mind-mind a település javát szolgálja és az északli kijárás lehetőségének a biztosítását is.”

A polgármester úgy fogalmazott: várhatóan 15-20 múlva nyílhat meg a temető.A település két temetője a belterületen – a kápolnák körül – létesült, ezek mára nagyrészt beteltek. 

Az ünnepélyes aláíráson a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a növekvő lélekszám is indokolta ezt a lépést. Manninger Jenő örömét fejezte ki, hogy gazdára talált egy mára kihasználatlan egykori honvédségi terület. 

„Én azért is örülök, mert nyilván ez jóval nagyobb terület, mint amekkora temetőre szüksége lesz a településnek, de ha azt nézem, hogy a környéken nagyon sok fejlesztés van, nagyon szép a környék, akkor mindenképpen nagyon fontos ezt a volt honvédségi területet karbantartsák és a polgármester elmondta, hogy az is az elképzelésük, hogy egy közparkot is létesítenek a temetővel együtt, ez mindenképpen illik majd Gyenesdiáshoz" - nyilatkozta Manninger Jenő.   

A tájékozathatón továbbá elhangzott, hogy szinte egyedülálló, hogy egy ekkora nagyságú területet ingyen átadott a Magyar Állam egy településnek. Gyenesdiás korábban már egy 2,7 hektáros part menti területet is kapott az államomtól, illetve még benn van az igénye egy máik egy hektáros területre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felé.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázötvenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 2018-ban is Világjáró 2018-01-16 15:53
Keszthely - Vad madarak testközelből 2018-01-16 15:50
Keszthely - Forralt bort főztek a vasúton 2018-01-16 15:45
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Keszthely - Genetikai kutatások a Georgikonon 2018-01-12 15:54
Balatongyörök - Könyvolvasó maraton 2018-01-12 15:48
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés