KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-30 16:41
Felavatták a megújult izraelita temetőt Zalaszántón
Címkék: zsidó temető, avatás, MAZSIHISZ
Zalaszántó - Felújították és fel is avatták Zalaszántó zsidó temetőjét ma délelőtt. A sírkert a MAZSIHISZ támogatásával vált ismét méltó nyughelyévé az elhunytaknak. Zala megyében jelenleg 57 zsidó temető van, ezek közül már 19-et sikerült felújítani.

Zalaszántón 26 zsidó élt a második világháború előtt. Ők először a keszthelyi majd a zalaegerszegi gettóba kerültek, később deportálták őket. Közülük mindössze 4-en tértek haza. Ők is itt nyugszanak a falu izraelita temetőjében, amelyet a MAZSIHISZ támogatásával sikerült felújítani. Ezzel együtt már 19 Zala megyei zsidó temető újult meg.

„Az 1500 temető Magyarország területén olyan állapotokba került az elmúlt évtizedekben – részben és elsősorban a háború illetve a holokauszt következtében. Ez egy óriási feladat valóban, szinte elvégezhetetlen, anyagilag pedig nincs is az a szervezet, amelyik ezt finanszírozni tudná, de nagyon sokat lehet tenni kicsi pénzből vagy pénz nélkül is.” - mondta Winkler Miksa, a MAZSIHISZ vezetőségi tagja.

A felújított temetőt ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtökön. A programon részt vett Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is, aki megyei elnökként számos zalai temető felújításán dolgozott. Kiemelte, a helyi önkormányzatok és a települések lakói is mindig hozzájárultak a sírkertek rehabilitációjához.

„Az teljesen egyértelmű, hogy az itt élő zsidók mindig részei voltak a magyar nemzetnek, kötelességünk ezért megemlékeznünk róluk. Azért kell ezt nekünk megtenni, mert ezekben a falvakban már nem nagyon élnek sajnos az emberek leszármazottai vagy csak elszórva és nem tudják, nincsenek hitközségek, akik normál esetben ezeket e temetőket rendben tartják. Ilyen csak a három nagyvárosban van Zalában. Tehát a falvakban, kisebb helyeken mindenképpen a MAZSIHISZ-nek kell ezt megoldani, és ehhez kötelességünk segítséget adni.” - emelte ki a miniszteri biztos.

Az avatón elhangzott, rendkívül fontos a temetők helyreállítása, hiszen a zsidók hite szerint az a föld, amelybe a halottaikat temetik, megszenteltté válik az idők végezetéig. A zalaszántói zsidó temető felavatásán közös imát mondtak az elhunytak lelkéért, majd a település polgármestere koszorút helyezett el a most felállított emlékműnél. A résztvevők az emlékezés köveivel tisztelegtek az elhunytak előtt.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszáznegyvenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés