KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-23 14:45
Szent Cecília tiszteletére
Címkék: Szent Cecília, kórus, egyházi zene
Keszthely - Az egyházi zene védőszentjének, Szent Cecíliának a tiszteletére mutattak be tegnap este ünnepi szentmisét Keszthelyen. A Fő téri templomban a Salve Regina Kórust C. Tóth Zoltán vezényelte, de az orgona mellett csellóval is emelték a koncerttel felérő szentmise hangulatát.

Cecília ünnepén a keresztény liturgia egyházi zenéjét mutatták be, gregorián tételek és modern művek is felcsendültek. Szent Cecília már az ókorban a 11 segítő szentek közé tartozott. Érdekes módon egy félrefordításnak köszönhetően lett a szent zene védőszentje. Személyét és az egyházi zene jelentőségét Tál Zoltán méltatta. A plébános elmondta, az emberi hang képes arra, hogy énekével dicsőítse az Istent. Kiemelte: a zene még inkább azt mutatja, hogy dicsérni szeretnék a hívek a teremető, megváltó és megszentelő urat. 

„Így az ének és a zene hozzájárulnak a liturgikus szavak és cselekmények céljához, amely Isten dicsősége és a hívek megszentelődése. Így a zene segít bennünket a szövegek elmélyülésében és segít abban, hogy magunk is megszentelődjünk” - mondta el a plébános. 

Különleges estében volt részük a híveknek, a felcsendült kórusműveknek köszönhetően egy koncerttel ért fel a szerda esti szentmise. A Salve Regina Kórus tagjai mellett Bánhidai Tamás cselló- és Hocz Veronika orgonajátéka színesítette a zenei élményt. A templom kántora és karnagya elmondta, az egyházi zene szent, művészi és egyetemes.

„Amikor kimondottan egyházi zenét hallunk, akkor tudjuk azt, hogy akár gregorián, vagy kórusmű…abban a pillanatban tudjuk, hogy maga az Isten dicsőségére készül. Ugye művészi, mert a legnagyobb ajándékot kell adjuk az Istennek, tehát a legtökéletesebb zenét kell megszólaltassuk és az egyetemes az kapcsolódik az első dologhoz, hogy bárhol a világon meghallják azt a zenét, akkor egyből a Jóistenre gondolnak” - nyilatkozta C. Tóth Zoltán. 

Az egyházzenészek kimondottan csak Szent Cecíliához tudnak fohászkodni, hogy mindig velük legyen. Az egyházi zenének szinte Jézusig visszanyúlik a gyökere. A Szentírásban is olvasható, hogy amikor Mária találkozott az Úrangyalával, ő maga is hálaénekbe kezdett.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázhatvankilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - 2018-ban is Világjáró 2018-01-16 15:53
Keszthely - Vad madarak testközelből 2018-01-16 15:50
Keszthely - Forralt bort főztek a vasúton 2018-01-16 15:45
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Keszthely - Genetikai kutatások a Georgikonon 2018-01-12 15:54
Balatongyörök - Könyvolvasó maraton 2018-01-12 15:48
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés