KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-23 14:22
100 éve született Vári Andor
Címkék: Vári Andor, nyelvtanár, egyetem, lektorátus, Helikon, megemlékezés
Keszthely - 100 éve született Vári Andor. Az ikonikus keszthelyi nyelvtanár nevéhez fűződik többek közt z egyetem idegennyelvi lektorátusának alapítása és szerepet vállalt a Helikoni ünnepségek újraindításában is. Kedden, a Georgikonon elsősorban, mint nyelvtanárra és kollégára emlékeztek a család jelenlétében. Vári Andor szellemiségét alapítvány is őrzi, amely a nyelvtanulásban kimagasló egyetemistákat és gimnazistákat támogatja.

Egykori kollégák, barátok, ismerősök, hallgatók és természetesen családtagok emlékeztek meg az ikonikus, három nyelven tolmácsoló nyelvtanárra és keszthelyi polgárra. Vári Andor 25 évig vezette a Georgikonon az általa alapított Idegennyelvi Lektorátust. Nyelvtudással hidat építeni az emberek között – ez gondolat vezérelte Vári Andort, akire halála után közel harminc évvel is példaképként tekintenek a Georgikonon.

Vincze András, az Idegennyelvi Lektorátus vezetője: „Ő módszertani szempontból is és a nyelvtanításban végzett munkája szempontjából is fontos példakép. Mint hallottuk, ő hozzá olyan újítások bevezetése fűződött mint a nyelvi labornak a megjelenése, vagy egy integrált audiovizuális módszernek a bevezetése, ami abban a korban valóban forradalminak számított.”

Szerénység, alázat, latinos műveltség, elhivatottság – ezekkel a szavakkal jellemezte Vári Andort egykori kollégája. Szőllősi István 1971-től, tíz éven keresztül dolgozott együtt a lektorátus vezetőjével. Beszédében kiemelte, alázattal viseltetett a tudás és a kultúra iránt Vári Andor, ugyanakkor felejthetetlen kolléga is volt.

„Rendkívül közvetlen volt, ahogy említettem talán, az hogy ő volt a vezető, netán főnöknek titulálná valaki, akkor ez, akkor ez tényleg nem lenne helytálló, mert rendkívül közvetlen volt, egy pillanatig nem éreztette ezt velünk és nagyon baráti, kollegiális volt és őszinte volt minden tekintetben” - mondta el Szőllősi István. 

Cséby Géza irodalomtörténész visszaemlékezett az 1979-es „Táj, változó fényben” című városok közötti balatoni rádiós vetélkedőre. A fődíjat a Vári Andor vezette keszthelyi csapat nyerte meg. A győzelemnek köszönhetően a város 2 millió forintot kapott az Ady Endre utcai ifjúsági park fejlesztésére.

Szintén egykori kollégaként Szabó István is visszaemlékezett. A Georgikon nyugalmazott tanára kiemelte Vári Andor zene iránti rajongását és tudását, illetve az egyetem nemzetközi kapcsolatépítésében játszott kulcsszerepét. A megemlékezés zárásaként megkoszorúzták Vári Andor emléktábláját az egyetem „D” épületében.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszáztizenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés