KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-21 15:26
Ötven éves a Tüskevár
Címkék: Tüskevár, filmforgatás, Tutajos, évforduló
Sármellék - 50 évvel ezelőtt 1967-ben forgatták Fekete István nagysikerű regényének filmváltozatát, a Tüskevárt. A sorozat néhány részletét Sármelléken vették fel, így a település most faültetéssel emlékezett az eseményre. A Művelődési Házban élménybeszámolót is hallhattak az érdeklődők a helyi statisztáktól, és Tutajos megformálójától, Seregi Zoltántól is.

A Tüskevár című filmsorozat ikonikus jelenete, Tutajos érkezése a sármelléki vasútállomásra. A filmben megörökített állomás épülete még ma is áll, bár vonatok hosszú ideje nem járnak a településen. Sármellék lakói azonban ma is szívesen emlékeznek az ötven évvel ezelőtti forgatásra, hiszen az település lakóit is lázban tartotta, többen pedig statisztaszerepet is vállaltak a filmben.

„Nagyon jó volt, sokan voltunk. Nekem jutott az a feladat pont, hogy sikerült leszállni a vonatról egy aktatáskával, és azt itt a képen be is mutatták. Párszor kitolatott velünk a vonat, úgyhogy csodálatos volt, és tényleg nagyon jó hangulatban zajlott le, és öröm volt ott lenni.” - mondta az egyik statiszta, Bonczföldi Károly.

A forgatás 50. évfordulója alkalmából Sármelléken fát ültettek a filmforgatás emlékére. A jubileumra meghívták a film méltán népszerű főszereplőjét, Tutajost, azaz Seregi Zoltánt is. A Békéscsabai Jókai Színház igazgatója Sármellék polgármesterével ültette el a bükkfát és helyezett el emléktáblát az iskola udvarán. Seregi Zoltán fél évszázad távlatából is szeretettel emlékezik a forgatásra.

„Fehér Tamás egy nagyszerű rendező volt, és egy ugyanolyan korú fia volt ráadásul, mint én, úgyhogy ő értett a gyerekek nyelvén. Én egyébként jó gyerek voltam, tehát nem voltam egy ilyen vásott kölyök, úgyhogy velem lehetett tárgyalni, meg én koncentráltam a filmre. Édesapám révén ez nem volt teljesen idegen ez a világ, tehát nem kellett olyan nagyon megerőltetnem magam, hogy abban a helyzetben természetesen viselkedjek.” - mesélte Tutajos egykori megformálója.

A faültetés után a Művelődési Házban folytatódott a program, ahol Horváth Tibor, a település polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Felsorolta mindazoknak a neveit, akik statisztaként részt vettek a forgatáson, és beszámolt a Hungarikum pályázatról is, amelynek köszönhetően megvalósulhatott az ünnepség.

„A 2017-ben beadott Hungarikum pályázatunknak egyik lehetősége volt az, hogy mi ezt a rendezvényt meg tudjuk tenni. Mi úgy érezzük, hogy Sármelléken, hiszen itt forgatták a Tüskevár filmnek egy ominózus jelenetét, a vasútról való leszállást. Mi nagyon szívünkben viseljük ezt a forgatást, örülünk, hogy itt volt ennek a helyszíne, és ennek emlékére hoztuk létre ezt a rendezvényt.” - tájékoztatott a polgármester.

A délután folyamán a sármelléki statiszták és maga Seregi Zoltán is számos kedves történettel nosztalgiázott a fél évszázaddal ezelőtti forgatásról. A szervezők a jubileum alkalmából egy minikiállítást is készítettek, és Matula bácsi is megelevenedett Sármelléken.

Regman Karola - Keszthelyi TV               

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * harminc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés