KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-09 15:17
Több újdonsággal is készülnek a hétvégi lámpás járásra
Címkék: Márton nap, lámpás járás, tallér
Keszthely - Közeledik Szent Márton ünnepe. Keszthelyen az elmúlt évekhez hasonlóan lámpás járást rendeznek a Pannóniában születet katona és püspök neve napján. Európa egyik legnépszerűbb szentjének napjára számos helyi civil szervezet már javában készülődik.

A keszthelyi Márton tallérok készítését egy szombathelyi kezdeményezés ihlette meg, ott páros kiflit sütnek a Szent ünnepére. Ahhoz hasonlóan a keszthelyi tallérokat is ketté kell majd törni. Ezzel azt szimbolizálják, ahogy Szent Márton megosztotta köpenyét a koldussal. A tallérokra egy M betű és egy kereszt került, ennek mentén lehet majd kettétörni a süteményt.

„Direkt nem csinálunk ebből sokat, mert ennek az a lényege, hogy mindenki, amit kivesz, azt ossza meg a másikkal. Egyrészt a közösségi szellemet, meg azt a szeretetet, amit Márton hozott, azt szétosztjuk mindenkinek a Márton tallér által is…valahogy így próbálunk emlékezni” - mondta el a tallérok kapcsán Rácz Tamásné Páldy Eszter, a Keszthelyi Városvédő Egyesület tagja. 

A tallérokat a szombati lámpás járáson osztják majd szét a résztvevők között. Nem csak a sütés, hanem más előkészületek is zajlottak a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítványnál. Zászlókat készítettek és énekeket is tanultak Szent Márton ünnepére. A tapasztalat azt mutatja, hogy évről-évre többen jönnek el a keszthelyi rendezvényre.

Csángó Zsuzsanna, a Keszthelyi Városvédő Egyesület elnöke:  „Így a közösség erejét mindenki megtapasztalhatja, hogy egy közös cél érdekében összegyűlünk. A kastélyparkban megemlékezünk magáról Szent Mártonról és a neki szentelt templom emlékkövénél indul el a program. Végigmegyünk a sétálóutcán, a Fő téren a borlovagrend kóstolóval és szeretetlakomával várja a résztvevőket, a városvédő egyesület is idén már egy külön programmal készült, ami majd meglepetés lesz.”

2012-ben indult el a Da Bibere Zalai Borlovagrend kezdeményezésére a keszthelyi a Márton napi lámpás járás. E hét szombaton, november 11-én is szeretettel és újdonságokkal várnak mindenkit 17 órára a kastélyparkba, majd a Fő térre. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázhatvan
 
TOVÁBBI HÍREINK
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Keszthely - Genetikai kutatások a Georgikonon 2018-01-12 15:54
Balatongyörök - Könyvolvasó maraton 2018-01-12 15:48
Keszthely - Megkezdődött a Keszthelyi Televízió archívumának digitalizálása 2018-01-12 15:37
Keszthely - Parkolás: január a türelmi hónap 2018-01-12 11:39
Keszthely - Fenyősors 2018-01-12 11:27
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés