KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-11-02 16:22
Ezrek keresték fel a keszthelyi temetőket
Címkék: Mindenszentek, temető, forgalom, emlékezés
Keszthely - Több mint tízezer keszthelyi sírhelyhez látogathattak el tegnap az emlékezők Mindenszentek napján. A hét közepére esett ünnep miatt a szokottnál nagyobb volt a forgalom a sírkertekben. Idén is változott a közlekedési rend az Új köztemetőnél. A Mindenszentekkel kapcsoltba hozható balesetről és bűncselekményről nem érkezett bejelentés a rendőrséghez.

Kellemes őszi időben érkezhettek a látogatók a keszthelyi temetőkbe. Az Új köztemetőben már közel ötezer sírhely található, így sokan róják le itt kegyeletüket. Mindenszentek idén szerdára esett, bár a megelőző hétvégén is sok volt a látogató, így az átlagosnál többen jöttek ezen a napon a temetőbe.

Egész nap rendőrök és polgárőrök irányították a forgalmat. A Fenyves Fasor Új köztemető előtti szakaszát már kedden, 15 órától november 2-án 8 óráig egyirányúsították. Az Új köztemetőt így a 71-es főút irányából közelíthették meg. A parkoló mellett az út mentén is megállhattak a temetőbe érkezők.

„Egyszerűen ide találtunk, mondjuk nem itt lakunk Keszthelyen, Siófokról jöttünk ide. Ott akartunk bejönni, ahol kétirányú volt, ennyi volt a tévedésünk csak, de jó ez, hogy egyirányúsították ezt az utat” - vélekedett Molnár Árpád.   

A Szent Miklós temetőnél is nagy volt a forgalom. A temető az 1700-as évektől szolgál a keszthelyiek nyughelyéül. Ma már műemlékvédelem alatt áll, új sírhelyek értékesítésére nincs lehetőség. Számos neves keszthelyi nyugszik itt, például a város olimpiai bajnoka Csik Ferenc, vagy a Festetics család néhány tagja – nyughelyük a 2015-ben felújított Mauzóleum kriptája nyitva állt a látogatók előtt Mindenszentekkor.Sokak keresték fel például Hévízi Lulu sírját. Sajnos a hévízi tóba fulladt ismeretlen kislány síremlékének csak a talapzata látható. A környező sírhelyeket gondozók is nagyon sajnálják, hogy eltűnt. Sokan a temető egyik szimbólumának tartották a síremléket.

„Egy gyönyörű szép, fém angyal volt, amire rá volt írva – a kezében tartotta a Hévízi Lulu feliratot. A nyáron lopták el, feltehetően fémtolvajok. Ahogy látják az emberek most is gyertyát gyújtanak és emlékeznek még a Hévízi Lulura, reméljük egyszer majd sikerül újra ezt a síremléket felállítani” - nyilatkozta dr. Nagy Ágnes, akinek édesapja szembe nyugszik a megromgált sírhellyel.   

A Szent Miklós temető 5500 sírhelye közt számottevő a művészi értéket képviselő síremlék is. Ezeket folyamatosan újítja fel a VÜZ Kft., idén már több mint harminc műemlék sírt állítottak helyre. Nem csak ezeket a műemlék sírokat és neves személyek nyughelyét keresik sokan. Számos látogató kér segítséget az ügyeletet tartó dolgozóktól.

Tiszolczi Béla, a Szent Miklós temető csoportvezetője: „Egész évben folyamatosan keresik a síremlékeket, amiket nem találnak meg a hozzátartozók, mert messziről érkeznek esetleg, valamint sírmegváltás céljából kell egy úgynevezett parcellaszám, tehát temetőn belül a síremléknek a pontos helye és a típusa. Most Mindenszentek és halottak napja előtt és után hatványozottan többen kérnek információt ezzel kapcsolatban.”  

Mindenszentekkor a keszthelyi temetők addig tartottak nyitva, amíg látogatók voltak a sírkertekben. Az ünnep nyugodtan telt Keszthelyen, a rendőrséghez nem érkezett olyan közlekedési balesetről, vagy bűncselekményről bejelentés, ami összefüggésbe hozható a Mindenszentekkel. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * tizenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Keszthely - 2018-ban is Világjáró 2018-01-16 15:53
Keszthely - Vad madarak testközelből 2018-01-16 15:50
Keszthely - Forralt bort főztek a vasúton 2018-01-16 15:45
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés