KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-31 15:54
Nagyszülők nyomában
Címkék: Mesterségek Napja, fazekasság, fafaragás, Balatoni Múzeum, múzeumpedagógia
Keszthely - Méhész, fafaragó és fazekas is várta a gyerekeket a Mesterségek Napján a Balatoni Múzeumban. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül megrendezett program minden évben nagy népszerűségnek örvend a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt. A rendezvény célja a szórakoztatáson túl, hogy megismertesse és megszerettesse a népi foglalkozásokat a gyerekekkel.

Készülnek az agyagedények a Balatoni Múzeum aulájában. A Mesterségek Napja alkalmából idén is számos foglalkozással ismerkedhettek meg a gyerekek, de mint mindig, az agyagozás volt a legnépszerűbb. Nagy Erik a húgával érkezett a programra, és nagyon lelkesen formázta az agyagedényét a korongon.

„Én először is mézeskalácsot díszítettem, és utána megnéztem fönt mindent. Utána rájöttem, hogy van ilyen, és akkor mondom kipróbálom, most még csak itt tartok. Most szeretnék majd menni erre, ahol lehet csinálni mézet.” - mondta a fiatalember.

Az agyagozás mellett a Gyenesdiási Nyugdíjas Klub házias finomságai is nagy sikert arattak. Az asszonyok évek óta visszajáró vendégei a rendezvénynek, és évről-évre igyekeznek újabb és újabb, mára már szinte elfelejtett étkeket készíteni. A palacsinta minden évben nagyon népszerű, de az érdeklődők idén dödöllét és császármorzsát is kóstolhattak.

„A dödölléről is nagyon érdeklődnek, mert azt sem sokan csinálják. A császármorzsát szintén nagyon, még kevesebben csinálják. A palacsintát azt otthon is készítik, az azért ismertebb a gyerekek, fiatalok körében is.” - mesélte Tánczos Lászlóné, a klub vezetője.

Jankovics Tamás fafaragó egy érdekes, és talán kevésbé ismert eszközzel, a pásztorlegyezővel készült a programra. A somfából készített boton speciális késekkel kell dolgozni, de természetesen az érdeklődők ezt is kipróbálhatták. Leginkább a fiúk voltak lelkesebbek, akik a használati tárgy történetéből is ízelítőt kaphattak.

„Ezt annak idején a pásztorok azért készítették, hogy nyáron, amikor dömpingben vannak a legyek az állataik körül, akkor ezzel tudták hajtani a legyeket. Ezzel, ha meg is csapták az állatot, tulajdonképpen az nem érezte, és ezáltal nem ugrott félre.” - tájékoztatott a fafaragó.

A Mesterségek Napján az érdeklődőknek idén is lehetőségük volt kipróbálni a gyöngyfűzést, de a mézeskalácsdíszítés is nagy népszerűségnek örvendett. A csipkeverés rejtelmeibe is beleshettek az érdeklődők, a méhész pedig a mézkészítés rejtelmeibe avatta be a gyerekeket.

„Elsősorban azért szervezzük meg a Mesterségek Napját itt a Balatoni Múzeumban, ilyenkor Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, mert a Balatoni Múzeumnak nagyon gazdag a néprajzi gyűjteménye, és sok olyan tárgyat gyűjtöttünk össze az elmúlt évtizedek során , amelyeknek a készítését már kevesen ismerik. Azt szeretnénk bemutatni, hogy mégis ezek a tárgyak hogyan készültek.” - emelte ki Németh Péter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgatóhelyettese.

Emellett a program nem titkolt célja a múzeumnak az is, hogy a fiatalok kedvet kapjanak ahhoz, hogy hobbiból vagy akár hivatásszerűen foglalkozzanak nagyszüleink mesterségeivel.      

Regman Karola - Keszthelyi TV              

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázkilencven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés