KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-31 15:49
500 éves a reformáció
Címkék: reformáció, évforduló, táblaavató, református templom, ünnepség
Keszthely - 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi egyetem kapujára. Ez a nap immár 500 éve a reformáció ünnepe, és most az évforduló alkalmából világszerte ünnepségeket tartanak. Keszthelyen a református gyülekezet táblaavatóval és koncerttel emlékezett a hétvégén. Az ünnepi istentiszteletre pedig október 31-én, 18 órakor került sor.

Ábrahám Brigitta énekével vette kezdetét a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat nyitó rendezvénye a református templomban. Az egybegyűlteket Zichy Emőke, a gyülekezet lelkésze köszöntötte, majd a budapesti Invocatio Musicalis zenekar közreműködésével felcsendült a reformátusok egyik legismertebb éneke, a 42. zsoltár.

Zichy Emőke annak a 95, Budapesten lévő térkőnek a felirataiból idézett, amelyet a reformáció ünnepe alkalmából helyeztek el a Kálvin téren. A lelkész beszédében kiemelte, az 500 éves évforduló kapcsán nem visszatekinteni kell az elmúlt fél évszázadra, hanem előre kell nézni, a jövőbe. A híveket köszöntötte Kuti Géza, nyugalmazott esperes is, majd leleplezték az ünnep alkalmából állított táblát a templom falán, amely a Zsidókhoz írott levélből vett idézettel tiszteleg az évforduló előtt.

„Mindig a Szentírásból újat adni a gyülekezetnek, és tanítani gyermekeket, tanítani azokat, akik az utánunk következő nemzedék. Egy olyan folyamat ez, ami a reformációval  elkezdődött, folytatódik, és folytatódni is fog. Meddig? Hát egészen a világ végezetéig.” - emelte ki a nyugalmazott esperes.

Az emléktábla mellett egy bibliatartóval is gazdagodott a gyülekezet. Bereczky Csaba fafaragó népi iparművész egy pályázatra készítette el az alkotást, amely a szószék fölött lévő madár kicsinyített mását ábrázolja. A bibliatartó kiállításokon is szerepelt, és most az évforduló alkalmából adta át az alkotó a gyülekezetnek.

„Én ezt a  bibliatartót az egyházhoz való kötődésem alapján csináltam, készítettem. Én itt jártam a gyülekezeti terembe, itt jártam templomba, konfirmáltam. Most, mikor az évforduló kapcsán kiírták a pályázatot, hogy lehet pályázni az egész ország területén különböző tárgyakkal, ami az egyházi ünnepet megerősítené, akkor jutott eszembe, hogy a szószék fölött meglévő madaras, gyönyörű, szeghalmi munka vagy terv alapján a szószék fölött lévő madarakat meg kéne csinálnom kissebben a szószékre.” - mondta az alkotó.

Az ünnepség alkalmából az Invocatio Musicalis zenekar adott koncertet a templomban. A budapesti zenekedvelőkből verbuválódott banda zsoltárokat és református egyházi énekeket öltöztet modern köntösbe azzal a céllal, hogy megkedveltesse a fiatalokkal az egyházi zenét. A zenekar nagy sikernek örvendett, a közönség együtt énekelte a zenészekkel a felcsendülő énekeket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

   

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázhetven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés