KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-25 12:16
Gombásztúra
Címkék: gomba, szakértő, ellenőr, túra, Keszthelyi-hegység, városi piac, Lázár Attila, Keszthely
Keszthely - A Városi Piac szervezésében a vállalkozó kedvű gyűjtők a Keszthelyi-hegységben kereshették a kalapos növényeket, a biztonságos azonosításról pedig az erdei sétát vezető gombaszakellenőr még a helyszínen gondoskodott.

Komjáti Sándor rögtön megmutatta a szakértőnek, mit talált. Mivel csak azt a három-négy fajtát ismeri, amit a boltokban lehet kapni, nagy segítség, hogy hozzáértőtől lehet azonnal kérdezni. A tapolcai ügyvéd párjával együtt érkezett a piac által meghirdetett túrára. „Interneten láttuk, meg a párom már volt egyszer. Gondoltuk, akkor délután eljövünk, kellemes időtöltés. Halat is akartam fogni, de az nem sikerült, ahhoz terveztem egy kis gombás mártást. De legalább a gomba meglesz.”

Lázár Attila szakellenőr most az erdő mélyén végezte el a helyszíni meghatározást. Ő vezeti a Városi Piacról induló gombásztúrákat. Ebben az időszakban nemcsak a jó levegő miatt érdemes még kimozdulni a természetbe: kis szerencsével és jó időzítéssel ízletes csemegékre bukkanhatunk. „A csapadékos hideg idők beálltát megelőzően még érdemes kijönni az erdőkbe gombát gyűjteni. Most az elmúlt néhányszáz méteren is tapasztaltuk, hogy azért akad még gomba.” – mondja a szakellenőr. „Nagyon fontosnak tartom, hogy ezek a túrák, amiket szervezünk, a gombaismeretet erősítik. Az érdeklődőknek felhívjuk a figyelmét a mérgező gombafajokra, találunk is belőlünk néhányat, de akad azért ehető faj is.”
A Keszthelyi-hegység erdői most még a sárgagyűrűs mellett arany és érdes tinórut, gyűrűs tuskógombát és néhány galambgombafajt rejtenek. A gyűjtőknek legalább a legmérgezőbb hazai gombát, a gyilkos galócát ismerniük kell. Évi három-négy haláleset származik Magyarországon gombamérgezésből, melyet kivétel nélkül ennek elfogyasztása okoz. A nem egyértelmű árut feltétlenül meg kell mutatni egy szakértőnek. „A keszthelyi piacra szerdán és szombati napokon be lehet hozni, reggel 7-től délig én vagy a kollégáim végezzük ezt a szakellenőri tevékenységet. Az erdei gombagyűjtésnek, az erdei viselkedésnek egy nagyon fontos szabályrendszere van: lehetőleg csöndben tiszteljük az erdőt, és csak azokhoz a fajokhoz nyúljunk, amiket ismerünk. A gombákat nyilván nem szabad kiásni, hanem óvatosan leválasztani, és lehetőség szerint vissza kell temetni a gombáknak a helyét.” – hívja fel a figyelmet Lázár Attila.

Bár a mostani csapadékos időjárás kedvez a szaporodásnak és a termőtestek kialakulásának, növekedésének, az idei gombaszezon a szakértő szerint egy-két hét múlva befejeződik.

Kalapos István – Keszthelyi Televíziócomprar botas ugg|ugg baratas|baratsa nike air max 90

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhetvennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés