KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-23 16:47
A szabadság kapuja
Címkék: 1956, október 23, a szabadság kapuja, szobor, büszkeségpont, Tóth Dávid, Dr. Cséby Géza, Czigány Sándor, Manninger Jenő, Sághegyi Attila, Alsópáhok
Alsópáhok - A faluban –az ország sok más településéhez hasonlóan– eddig nem volt méltó emlékhely, ahol ’56 hősei előtt leróhatták volna tiszteletüket az emberek. Ám a forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság pályázatának köszönhetően azóta számos Büszkeségpont létesült Magyarországon. Az alsópáhokit a község október 23-i ünnepségén avatták fel.

1956 – a szabadság kapuja című alkotás Tóth Dávid budapesti szobrászművész keze munkáját dicséri. A nyíló kapuzat mészkőből készült két vaskos szárnya az elnyomó hatalmat, az éppen azon kirepülő bronz galambok pedig a szabadságot jelképezik mindenki számára egyértelműen jelenítve meg ’56 üzenetét. Az alkotót és a művészi kompozíciót Dr. Cséby Géza irodalomtörténész méltatta: „Egyre több emlékkő, szobor, márványtábla emlékeztet arra a hősi korszakra, melyet 1956-os magyar forradalomnak nevezünk. Ez egyrészt tisztelet az elesettek, meghurcoltak, kivégzettek előtt, másrészt mementó, hogy sohase feledhessük el azt az időszakot, amikor példát mutattunk a világnak hazafiságból, szabadságszeretetből és hősiességből.”

Czigány Sándor polgármester a művelődési házban szólt a község lakóihoz és a meghívott vendégekhez. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak az emlékhely méltó kialakításához, és hangsúlyozta annak fontosságát, valamint a közösség életében betöltendő szerepét is: „61 évvel az 1956-os szabadságharc után azért állítottunk egy emlékművet a művelődési ház előtt, hogy az itt lakók és az erre elhaladók is mindig gondoljanak, emlékezzenek az 1956-os októberi eseményekre, a hősökre és áldozatokra. Az 1956-os Emlékbizottság által koordinált Büszkeségpont pályázat elnyert támogatásával és Alsópáhok Község Önkormányzatának segítségével valósulhatott meg ez az emlékmű.”

„A forradalom és szabadságharc mellett a megtorlásról is fontos beszélni, hiszen ez adott erkölcsi tartást a népnek.” – mondta Manninger Jenő. A miniszteri biztos és országgyűlési képviselő kiemelte: „Szükséges, hogy a mai fiatalság megismerje ezeket a történelmi eseményeket, ehhez pedig fontos a falvakban is ilyen emlékművek felállítása.”

Az ünnep szónoka, Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense az országban zajlott események felidézése mellett arról is beszélt, hogy a forradalmi tömeg egy emberként kiállva milyen célokért harcolt: „Az idegen megszállások és a diktatúra szürke korszaka egy pillanatra megszakadt. Színes, fényes, ugyanakkor embert próbáló napok következtek. A forradalom résztvevői, a fiatalok, a munkásság, az értelmiség nem csupán valami ellen, hanem valamiért küzdöttek. A nemzeti függetlenségért, a többpártrendszerre alapozott demokráciáért, alkotmányosságért, a termelő- és alkotómunka értelméért, az emberhez való életért.”

A megemlékezés ünnepi műsorral folytatódott, melyben közreműködött a helyi Allegrezza Kamarakórus, Sebestyén Rita versmondó, a Dr. Szántó Imre Általános Iskola diákjai pedig a fővárosi forradalmi események egy szeletét állították színpadra.

Kalapos István – Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszáztizennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés