KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-19 16:24
Megújul a Ranolder
Címkék: Ranolder, felújítás, energetikai korszerűsítés, szigetelés
Keszthely - Külső szigetelést kap és a régi díszek is visszakerülnek a Ranolder iskolára. A Veszprémi Érsekség uniós pályázaton nyert 200 millió forintot energetikai korszerűsítésre, ebből több más intézmény mellett a Ranolder is megújul. A munkálatok várhatóan decemberre fejeződnek be.

.: Hetek óta hatalmas állványokat láthatnak mindazok, akik a Ranolder iskola környékén járnak. Zajlik ugyanis az épület korszerűsítése, amelyet a fenntartó Veszprémi Érsekség egy uniós pályázatnak köszönhetően valósít meg. A munkálatok befejezése után az iskola újra régi fényében tündökölhet majd.

„Maga a felújítás az tulajdonképpen egy energetikai felújítás, ami szintén hasznos az energiaköltségek szempontjából, de esztétikai szempontból meg talán nem kell magyarázni a keszthelyieknek, hogy erre miért volt szükség. Naponta jártak erre, és látták, hogy ez a – mondhatjuk talán túlzás nélkül, hogy városképet meghatározó épület rendkívül rossz állapotba került.” - mondta Őry Gábor, az iskola igazgatója.

A Ranolder épületének alapkövét 1872-ben rakták le a veszprémi püspök kezdeményezésére. Az oktatás 1882-ben indulhatott el a patinás épületben, amely a 19. század építészeti stílusának jellegzetes jegyeit viselte. Az 1948-as államosítás után átépítették  homlokzatot és eltűntették a díszítéseket. A mostani felújítás során ezeknek a díszeknek egy része is visszakerül.

„Majdnem az eredeti külsőjét visszakapja, ami azért nem mellékes, mert nagyon hiányzott erről az épületről. Tulajdonképpen egy ilyen századfordulós épület, mint itt szemben a járási hivatal, és a dízsek nélkül egy teljesen értelmezhetetlen dolog volt az egész.” - tájékoztatott az intézményvezető.

Az épületre most egy külső szigetelés kerül, ez jelentősen hozzájárul a fűtésszámla csökkentéséhez, főként a később hozzáépített, vékonyabb falu szárnyak tekintetében. A nyílászárókat is kicserélik, ezek is korszerű, de az egykori stílust megőrző ablakok lesznek. Az iskola vezetése szeretne egy belső felújítást is végrehajtani, erre azonban egyelőre még nincs keret.

Regman Karola - Keszthelyi TV                             

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötvennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés