KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-18 14:41
Fókuszban a szelídgesztenye
Címkék: gesztenye, fajtanemesítés, fesztivál, gasztronómia
Keszthely - Gesztenyelekvár, gesztenyés rétes és természetesen sült gesztenye is várta az érdeklődőket a II. Gesztenyefesztiválon Keszthelyen. Az egyik kertvárosi kertészet hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a programot, hogy a gyümölcs népszerűsítése mellett a gesztenyefajtákkal is megismertesse a közönséget.

Gesztenyepürét is készítettek a keszthelyi fesztiválon. A főtt gesztenyét először ledarálják, majd három szitán is átrostálják, míg gesztenyeliszt lesz belőle. Ezt ízesítik, majd masszává gyúrják, így készül el sokak kedvence. A kertvárosi fesztivált második alkalommal szervezte meg egy helyi kertészet azzal a céllal, hogy megismertesse a különféle gesztenyefajtákat a közönséggel.

„Elsősorban azért tartottuk fontosnak, mert nagyon sok olyan vendég érkezett a kertészetbe, akik nem tudták, hogy milyen fajta gesztenyéket ültessenek. Azt gondoltuk, hogy úgy tudjuk őket a legjobban informálni, hogyha tartunk evvel kapcsolatosan egy szakmai előadást is, és ha már beszélünk a gesztenyefajtákról, akkor miért ne lehessen megnézni, hogy melyiknek milyen a termése és egyben meg is kóstolni.” - mondta a program szervezője, Paulinné Bukovics Mariann.

Míg a kertészet udvarán javában sült a gesztenye, addig az épületben előadásokat hallgathattak az érdeklődők. Dr. Szani Zsolt a NÉBIH által regisztrált gesztenyefajtákról és fajtenemesítésről tartott előadást. Elhangzott, Magyarország az Európai Unió egyetlen kijelölt vizsgáló hivatala a növényfajta oltalmát illetően. Kiemelte, a gesztenye a diétás étrendben is fontos szerepet tölt be.

„A táplálkozás élettani értékein túl egy nagyon speciális igényt is ki tud szolgálni: gluténmentes. Sajnos a lisztérzékenység egyre gyakoribb betegség Magyarországon, és például ilyen fogyasztók számára is élvezetes és egészséges táplálékkal szolgálhat.” - tájékoztatott a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Kertészeti Növények Fajtakísérleti Osztályának témavezetője.

A fesztivál ugyan a szelídgesztenyéről szólt, de a vele csak névrokonságban álló vad társa is nagy népszerűségnek örvend Keszthelyen.. A városban mintegy 1200 védett vadgesztenye található. Sokak számára a gesztenye egyfajta jelképe a településnek.

„Legelsősorban a vadgesztenye fasor jut róla eszembe. Hogyha Fenékpuszta felől jövünk be a városba, akkor az egyik legszebb természeti látványosság, amit a turisták először megláthatnak. Sajnos most nem olyan állapotban van mint anno régen. Másodsorban pedig nyilván a sült gesztenye, ami ilyenkor ősszel az egyik legfőbb gasztronómiai élmény nálunk.” - emelte ki egy résztvevő, Csütörtöki Attila.

A gesztenyefesztiválra a helyiek mellett Győrből és Szombathelyről is érkeztek vendégek. A hagyományos sült gesztenye és gesztenyepüré mellett a gyümölcsből készült lekvárt és mézet is kóstolhattak a vendégek.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszáznyolcvannégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Keszthely - 2018-ban is Világjáró 2018-01-16 15:53
Keszthely - Vad madarak testközelből 2018-01-16 15:50
Keszthely - Forralt bort főztek a vasúton 2018-01-16 15:45
Rezi - Farsangi disznólkodás 2018-01-15 17:18
Keszthely - 75 éve történt a doni katasztrófa 2018-01-15 17:09
Keszthely - Keszthelyen is lehullott az idei első hó 2018-01-15 16:51
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés