KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-03 16:02
Chopin és Liszt a zene világnapján
Címkék: zene, világnap, Chopin, Liszt, Hegedüs Endre
Keszthely - A világszerte ismert szólista, Hegedüs Endre zongoraművész örvendeztette meg a keszthelyi közönséget a zene világnapján. Október elsején a romantika két kiemelkedő művészi személyisége, Chopin és Liszt volt műsoron. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész úgy véli, a lengyel művész volt a zongora legnagyobb poétája, de magyar művészként természetesen Liszt Ferenc az ideálja.

Október 1. 1975 óta a zene világnapja. Az UNESCO ekkor fogadta el Yehudi Menuhin hegedűművész javaslatát, hogy a világnappal a társadalom széles rétegei számára népszerűsítsék a zeneművészetet.Keszthelyen is nagyszámban jöttek zenekedvelők az ez alkalomból szervezett koncertre.

„Azért szeretem a zenét, mert hangok jönnek ki és az gyönyörűen szól” - nyilatkozta a közönség soraiban egy kislány, Kádár Viktória.

Liszt és Chopin munkáiból állította össze koncertjét Hegedüs Endre zongoraművész. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész szerint újjá kell éleszteni azt a zenét, amit rég elporladt zeneszerzők hagytak ránk, mert olyan fontos mondanivalót tartalmaznak az emberi léleknek, hogy ezt játszani kell.A zongora a művészek testének és lelkének meghosszabbítása – vallja Hegedüs Endre. A zongorista szeretetből és szép hangokból született. Már édesanyja hasában hallhatta a szülők zenejátékát, egyszerre tanulta meg a kottát és az ábc-t olvasni.

„Természetesen én Kodálynak igazat adok, aki azt mondja, hogy a zenei nevelésnek a születés előtt el kellene kezdődnie, ami persze egy nyilvánvaló túlzás, a kedves túlzásban benne van, hogy zene nélkül lehet élni, de nem érdemes. Na most a zene világnapja… kérem szépen én azt mondanám, hogy nekem minden nap ünnep. Egyszerűen azért, mert a zenével, a zenében élek. Azt mondanám, hogy a levegő, az élelem és a szeretet mellett – talán rossz a sorrend, mert az első a szeretet – nekem a legfontosabb az, hogy szép hangokat hallgassak és szép hangokat csaljak ki a zongorából, ez akkora örömet ad, hogy tovább kell adnom” - mesélte szenvedéllyel a művész. 

Hegedüs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. Eddigi fellépéseinek száma meghaladja a 3200-at. Nagy sikerrel vendégszerepelt Európa számos országában, Ausztráliában, Japánban, a volt Szovjetúnióban, Dél-Koreában, Kanadában és az Egyesült Államokban. A zene világnapján Hegdüs Endre és a Balaton Színház ajándékba adta a zene élményét a közönségnek. Chopin és Liszt művit ingyen hallgathatta meg a nagyérdemű a világhírű zongorista tolmácsolásával.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hatszázhatvanöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés