KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-03 14:51
Profi kenyereket sütöttek az amatőrök
Címkék: kenyér, pék, hobbi, Max, találkozó
Gyenesdiás - Gyökérkenyér, mediterrán tekercs, vaslábasban sült fehér kenyér – csak néhány azok közül a termékek közül, amiket a II. Hobbi Pékek Találkozójára készítettek. A Balatoni Kurzusok szervezésében, a gyenesdiási Darnay pincénél összesen 16 féle kenyérrel, kiflivel és kelt tésztával neveztek a lelkes jelentkezők. A program többek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy kellő elhatározással otthon is lehet készíteni természetes alapanyagból, adalékok nélkül is kiváló kenyeret.

„Ez egy kovászos kenyér fehérlisztből, ami a saját kovászommal készül, körülbelül öt éve már van kovászom” -büszkén mutatja vaslábasban sült kenyerét Melczer Éva. A Zalacsányon élő asszony csak saját készítésű kenyereket fogyaszt, mert olyat szeret enni, ami jó minőségű és tudja, miből készült. Azért nevezett a versenyre, mert kíváncsi volt, hogy milyen szinten tud sütni. 

Összesen 16 féle péktermékkel neveztek a versenyre a hagyományos zalai babos pogácsától kezdve a barna és magvas kenyéren át a kakaós csigáig. Másodszor rendezték meg a Hobbi Pékek Találkozóját. Fehér, vagy félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, vagy kifli, illetve egyéb péksütemény kategóriákban várták a nevezéseket. Csak természetes alapanyagokból, saját készítésű, otthoni kemencében, vagy sütőben sült veknikkel, bucikkal, péksüteményekkel lehetett nevezni.

Somogyi Zoltán, gasztroblogger, főszervező: „Én azt veszem észre, hogy a versenyzők nagyon figyelnek arra, hogy küllemre már milyen termék kerül a kóstolótányérokra. Így én biztos vagyok benne, hogy a belseje aztán most már csodálatos lesz. Ezek nem ipari dolgok, nincsenek felfújt dolgok, nincsenek aromák, nincsenek tartósítószerek, itt a natúr dolgok beszélnek és ez az őszinteség ez szerintem vissza fog hatni az ember étkezésére és sok mindenre…tehát ez egy ilyen elkezdett folyamat, ami hozza ezt az őszinteséget magával.”  

A zsűri a vágatlan szemlézés után egy-egy szelet pékterméket vett magához, a maradékot pedig kóstolásra kínálta a résztvevőknek. A bírálat során az íz, az állag, a héj és a bélzet volt az értékelési szempont. A társadalmi zsűri fő feladata pedig az volt, döntse el, hogy ízlik-e a termék, és ha igen, mennyire. A zsűriben helyet foglaló Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke úgy véli nagyon profi technikával készültek a péktermékek.

„Mi biztos, hogy nyertünk ezekkel a kitűnő kenyerekkel, szerintem azok, akik elkészítették és megtanulták ezt a mesterséget, azok meg mesternek mondhatják nyugodtan magukat, ha hobbi szinten is és nem szakmai szinten. Itt a beszélgetés közben az is elhangzott, hogy talán annak is örülnénk néha, hogy ha a hivatásos pékek, ilyen megjelenésű és ilyen ízű kenyereket tennének az asztalainkra” - nyilatkozta a kóstolás közben Sáringer-Kenyeres Tamás. 

A program lényege nem is a verseny, hanem az eszmecsere volt. A hobbi pékek megoszthatták egymással gondolataikat és szakmai tanácsokat is kaphattak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáztizenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés