KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-10-02 16:26
A lovagkirályra emlékeztek
Címkék: Szent László, emlékév, történelem, Helikon Versmondó Kör, vándorkiállítás
Keszthely - Vándorkiállítással, történelmi előadással és irodalmi műsorral tisztelgett a Fejér György Városi Könyvtár Szent László király előtt. 2017-ben az Árpád-házi uralkodóra emlékezik az ország, így több helyszínen is rendezvényekkel várják az érdeklődőket.

Szent László király a magyar történelem kiemelkedő alakja. Hősiessége lovagiassága és országépítő munkája példakép lehet a 21. század embere számára is. Az Árpád-házi uralkodó trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár Szent László-évet hirdetett 2017-re. Ennek keretein belül érkezett a városi könyvtárba egy vándorkiállítás, amelyet Huszti Gábor, Somogy megye Közgyűlésének alelnöke nyitott meg.

„Kormányzati törekvés révén eljutottunk oda, hogy történelmi személyiségeinknek adunk egy olyan lehetőséget, egy olyan megismerési időszakot, hogy emlékezhetünk nagyságukra. Maradandót alkottak, nem csak azért, mert királyunk volt, hanem olyan örökséget hagyott ránk, ami mindig példaértékű kell, hogy legyen a mai kor nemzedékének is.” - tájékoztatott az alelnök.

A kiállítás mellett dr. Törzsök András tartott előadást a könyvtár olvasótermében. A történész felidézte Szent László trónra kerülésének körülményeit, majd szólt erényeiről és tetteiről is. Kiemelte, Szent László királyt minden magyar társadalmi réteg feltétel nélkül el tudta fogadni, emellett pedig példaképül szolgált hazánk későbbi uralkodói számára is.

„Sikerült minden nehézségen úrrá lennie, és különösen fontosnak tartom, hogy közben minden körülmények között megmaradt embernek és magyarnak. Ez rendkívül fontos, mert minden népnek megvan a maga sorsa, és ő jól tudta, hogy mi a magyar népnek a sorsa. Európának ennek a középső területén, körbevéve idegen népekkel, megmaradni, megőrizni identitásunkat és lelki hagyatékunkat, amit az őseinktől örököltünk. Azt hiszem, benne minden effajta érzés tudatosult, és ennek megfelelően alakította ki uralkodási koncepcióit.” - emelte kia  történész.

Az előadás után a Helikon Versmondó Kör tagjai emlékeztek Szent László királyra. Az uralkodóról írt költeményekkel, megzenésített versekkel hajtottak fejet generációk példaképe előtt. A Szent László év alkalmából Keszthelyre érkezett vándorkiállítás a hét végéig látható a könyvtár olvasótermében.

Regman Karola - Keszthelyi TV            

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáztizenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Karmacs - Kigyulladt egy parasztház Karmacson, egy ember meghalt 2018-02-17 09:32
Hévíz - A téli pecázáshoz jó választás a Hévízi-lefolyó 2018-02-16 17:30
Keszthely - Modernizálják a hulladéklerakót és gépeket is beszereznek 2018-02-16 17:09
Keszthely - Sajtótájékoztatót tartott a Jobbik 2018-02-16 12:02
Keszthely - Nő a betegek száma, de még nincs influenzajárvány 2018-02-16 10:32
Keszthely - Újabb film a keszthelyi fehér emberről 2018-02-15 15:37
Keszthely - Az őz 2018-02-15 15:20
Keszthely - Frech Ádám kiállítása Keszthelyen 2018-02-15 09:41
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés