KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-29 11:16
Vigyázzunk a gombával
Címkék: gomba, ősz, mérgezés, piac
Keszthely - Az ősz a gombaszezon ideje, sajnos ezzel együtt jár a mérgezésekről szóló hírek szaporodása is. Legutóbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt ilyen eset: nyolc ember került egyszerre a kórházba. Az ilyen esetek megelőzhetők, ha szakértővel vizsgáltatjuk meg az otthon, erdőben szedett termést. Émelygés, hányinger, izzadás, légzési nehézségek, egyensúlyzavarok jellemzik a gombamérgezés tüneteit.

"Megpárolom a hagymát, arra teszek egy kis pirospaprikát, ráteszek egy kis zöldpaprikát meg paradicsomot és akkor utána a gombát. A végén teszek egy kis sót rá és kész." Vörös Zoltánné így készíti el a gombapörköltet - természetesen csak a bevizsgálást követően. A piacokon kötelező szakértőt alkalmazni, aki kérésre ingyenesen vizsgálja át a növényt. Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül, de előfordulhat, hogy csak napok múlva jelentkezhetnek.

"Szerencsére azért javarészt jó gombát hoznak, viszont előfordul, hogy az egészet meg kell semmisíteni, mert nagyon sok mérgezőt hoznak. Jellemző az, hogy nem válogatják külön, hanem ömlesztve hozzák és ha ne adj’ Isten véletlenül közéjük keveredik egy gyilkos galóca, akkor az mind megy a kukába." - mondta el Farkas Nikolett, gombaszakértő.

A keszthelyi piacon dolgozó szakértő szerint idén különösen sok a mérgező gombák aránya. A gomba finom és egészséges táplálék, de ha elmulasztjuk a szükséges óvintézkedéseket, könnyen válhatunk mérgezés áldozatává. Ezt Szabó János is tudja, aki Cserszegtomajról érkezett Keszthelyre, hogy bevizsgáltassa a kertjében szedett termést.

Szabó János: "Azért jöttem be, mivel nem voltam biztos a kertemben vadon termő gombákról, hogy nehogy olyat esetleg bele tegyek a csomagba, úgymond a főzésnél, ami nem az étkezésre való. Ezért mindig szerdán és szombaton, ha szedek egy kis gombát, akkor vagy a hölgy, vagy az úr szokta elbírálni, hogy melyik az, ami ehető és melyik, ami nem. Eddig hála Istennek, a kertemben csak olyan volt, ami fogyasztható."

A piacon árusított gombák mindegyikét kötelező ellenőriztetni, így az árusoknál megvásárolható növényekben teljesen megbízhatunk. A kilónkénti ár nagyon változó, ennél a kereskedőnél háromezer forint például a közkedvelt vargánya. Novák Ferenc otthon és a zalai erdőkben szedi a gombát.

"Nem sok van, de igen sok helyet tudunk és ezért végig tudjuk járni az egészet. Most talán ez után indul be rendesen a gomba, ha az időjárás engedi. Ha nem, akkor vége lesz hamarosan." - nyilatkozta Novák Ferenc, kistermelő.

A kirándulók, erdőjárók az összegyűjtött gombát minden esetben vizsgáltassák be. Még akkor is, ha gyakorlottnak érzik magukat a felismerésben. A tünetek ugyanis viszonylag gyorsan jelentkezhetnek, de tíz nappal a gomba elfogyasztása után is. A méreg a tünetek megjelenése előtt megkezdi kifejteni ártalmas hatását. Ez a máj és a vese károsodásához, végső esetben halálhoz is vezethet. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázharmincöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés