KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-25 17:01
Türelemüvegben Krisztus szenvedése
Címkék: türelemüveg, panoptikum, Túri Török Tibor, kiállítás, belvárosi múzeum
Keszthely - Különleges türelemüvegeket mutattak be a Történelmi Panoptikum szakrális hétvégéjén. A belvárosi kiállítóhely egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. A türelemüvegekben bányászati, vagy szakrális motívumokat örökítettek meg hazánkban a XVIII. századtól. A nehéz és aprólékos munkát vallási fogadalomból, börtönből való szabadulásért, vagy csak az ügyesség bizonyításaként is végezték.

Az üveg mögé leggyakrabban a megfeszített Krisztus szenvedését örökítették meg, ezen belül hangsúlyosan ábrázolták a kínzatás eszközeit. E fő típus mellett a vallási élet közösségi színtereit, például. templombelsőt vagy oltárt mutató jeleneteket készítettek.

„Egy szentélyt, egy apszist, egy oltárt szemléltet a rácsodálkozó közönséggel. Például ez a legdrágább darabunk, az igazság, hogy akitől ezt megszereztem, azóta könyörög, hogy adjam vissza, visszavásárolja, akár még rá is fizetne. De én ezt már nem adom ki a kezemből, mert ő bezárná a szobájába, itt meg azért látja több ezer ember, éveken keresztül úgyhogy” - mondja Túri Török Tibor, magángyűjtő, kezében egy díszes türelemüveggel. 

A Nyugat-Európában a XVI. század óta kedvelt szobadíszek kompozícióit apró darabokból rakták össze, először az üvegen kívül, majd ha mindent rendben találtak, szétszedték és drótkampó segítségével egyesével beengedték a palackba. Összeállítás után, amikor minden a helyére került, akkor helyezték az üveg szájára a dugót, hogy kivehetetlen legyen – írta le Gyanó Szilvia néprajzkutató a kiállítás kísérőszövegében.Török Tibor egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Tizenegy türelemüvege van, még a Balatoni Múzeum is csak három darabbal rendelkezik ezekből a tárgyakból.

„Véletlenül alakult és ahogy jártam a vásárokat és különböző aukciókat, kiállításokat - tudtam szert tenni először egy, kettő, három darabra és a végén, amikor már ilyen szép kis gyűjtemény (fél tucatnyi) összejött, akkor már kimondottan ráizzítottam a dologra és végül is húsz évnek a munkája ez a tizenegy darab üveg” - nyilatkozta a múzeumtulajdonos. 

A Nyitott Balaton programsorozatban meghirdetett szakrális hétvégére kerültek a panoptikumba az üvegek. Itt láthatóak többek közt a magyarországi rendek és felekezeteknek a szertartási és hétköznapi öltözékei is. A szakrális hétvége lezárult, a türelemüvegek újra a Giccsmúzeumba láthatóak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhatvanhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Adventi hangverseny a könyvtárban 2017-12-15 16:41
Keszthely - Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek Keszthelyen 2017-12-15 15:01
Keszthely - Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás 2017-12-15 14:55
Keszthely - Bursa Hungarica támogatás 2017-12-15 12:36
Gyenesdiás - Új sportcsarnok a gyenesi iskolának 2017-12-15 12:00
Keszthely - Újra szobor díszíti a Ranoldert 2017-12-15 11:42
Zalaapáti - 300 milliós forrás jut a térség vidékfejlesztésére 2017-12-14 16:32
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés