KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-22 14:55
Beindultak a pálinkafőzők
Címkék: pálinkafőzés, szezon, gyümölcs, cefre
Keszthely - Az ősz a pálinkafőzés szezonja, ám nem mindenhol lesz elég a gyümölcs utánpótlás. Az ország egyes részein ugyanis több helyen elfagyott a gyümölcs - főként a szilva, de almából sincs sok. Nem mindenhol van ez így: Keszthelyen és környékén nem panaszkodnak, akik ezzel foglalkoznak. Az elmúlt két és fél évben az országban húszezer otthoni pálinkafőzőt jelentettek be az önkormányzatoknál.

Komoróczi Lajos otthon, a garázsában készíti a pálinkát. A hordóban szilvacefre van, a gyümölcsöt egy újonnan vásárolt géppel magozta ki. A közismert pálinkakészítő azt tapasztalta, hogy az idei év inkább kedvező a gyümölcstermesztők, szőlészek, borászok és pálinkafőzők számára. A szilván kívül kajszibarackból, cseresznyéből, meggyből és őszibarackból is készíti a közkedvelt nedűt, de a törkölyt is megbecsüli.

"Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek a szőlőre, a söprőre és a törkölyre. Ezt ne csak akkor becsüljük meg, amikor nincsen gyümölcs, hanem akkor is, amikor jó a gyümölcstermés, mert az illatos fehér fajták söprőjéből, törkölyéből - Cserszegi fűszeres, Irsai, Királyleányka - nagyon-nagyon finom pálinkákat lehet főzni." - hívta fel a figyelmet Komoróczi Lajos, pálinkász.

Komoróczi Lajos kiemelte: a készüléket be kell jelenteni és tavaly óta párlatadót kell fizetni. A házi főzés mennyisége korlátozott, egy évben maximum nyolcvanhat liter pálinkát lehet előállítani.

Ez pedig már egy hivatalos pálinkafőző üzem. Itt a főzhető mennyiségnek csak a több tízmilliós lepárló berendezés kapacitása, no és a kereslet szabhat határt. Gáspár Vilmos vállalkozó a pálinka előállításából és értékesítéséből él. A gyümölcstermésről hasonlóan jó a tapasztalata.

"Szinte minden gyümölcsből ezen a környéken jó termés volt. Kiemelkedő volt a kajszibaracknak a termése és a körtéé, de azt gondolom, hogy a többi termés is, ami alkalmas az erjesztésre, legalább közepes minőséget hozott. Végre egy igazi jó év a pálinkafőzők számára." - mondta el Gáspár Vilmos, vállalkozó.

A házi főzés engedélyezésével ugyan egyetért, de a laza szabályozás miatt ezt versenyhátránynak érzi. Különösen, hogy sokszor hiányzik a szakértelem.

Gáspár Vilmos hozzátette: "Megfelelő szakmai hozzáértéssel kellene pálinkát készíteni, hiszen ez egy élelmiszer, amit megiszunk. Nagyon sok olyan pálinkával találkozom, ami metilalkoholos, ciános, illetve rezet tartalmaz. Sok esetben az emberek nem is tudják felmérni, hogy ez milyen károkat okozhat."

A lepárló berendezésen összesen hetvennyolc, hivatalosan lezárt plomba garantálja, hogy a rendszert ne lehessen megcsapolni. Jelenleg a pálinka bérfőzése esetén 1.670 Ft a literenként fizetendő szeszadó. Erre jön a hasonló összegű munkadíj és természetesen az anyagköltség - így áll össze a magyarok kedvenc italának alapára. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhetven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Színek és formák 2017-10-18 15:33
Keszthely - Fókuszban a szelídgesztenye 2017-10-18 14:45
Keszthely - Hetvenkedtek a hatvanasok 2017-10-18 14:21
Keszthely - Deák Ferencre emlékeztek 2017-10-18 08:33
Keszthely - Az azonnali segítség életeket menthet 2017-10-17 18:07
Keszthely - Az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozták 2017-10-16 16:26
Keszthely - Negyed évszázada a családokért 2017-10-16 16:12
Keszthely - Útközben a reformáció 2017-10-16 14:21
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés