KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-20 16:33
Különleges filmtekercseket mentettek meg az utókornak
Címkék: filmarchívum, tekercs, szalag, kisfilm
Keszthely - 120 mezőgazdasági kisfilmet tartalmazó tekercset adományozott a keszthelyi Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak. A tavaly alakult civil szervezet célja, hogy megőrizze és bemutassa a magyar film és médiatörténet kincseit. Az egyesület e célból online videó tárat és egy országosan egyedülálló múzeumot is létre szeretne hozni Keszthelyen.

A lóbab termesztése, nyúlhús termelés, anyagmozgatás gépesítése az almatermesztésben – ilyen javarészt mezőgazdasági témákat dolgoznak fel ezek a kisfilmek. Az 60-as, 70-es években készült mezőgazdasági videók nagyon jó állapotban vannak és nagy értéket képviselnek – vélekedik Szávics Gyula. A keszthelyi székhelyű Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke ezért felajánlotta a gyűjteményt a Magyar Nemzeti Filmarchívumnak.

„Ők pedig megígérték azt, hogy cserébe be fogják digitalizálni és visszajuttatják az egyesület részére, mi pedig majd a szakma részére fogjuk visszajuttatni ugyanezeket a filmeket, remélem, hogy rövidesen” - fejtette ki Szávics Gyula, az egyesület elnöke.  

Az egyesület célja pont az ilyen médiatörténeti dokumentumok megmentése. A kisfilmeket oktatási segédanyagként használták a keszthelyi mezőgazdasági akadémián. Televíziónk és az egyetem egykori munkatársa, Hegedűs Ferenc gyűjtötte össze és mentette meg a tekercseket.  A Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai örömmel vették át Keszthelyen a 120 tekercseket, melyekhez pontos dokumentáció is tartozik. Ezekkel együtt gazdagíthatják a filmarchívum mintegy 70 ezer filmkópiát tartalmazó raktárait.

Kisspéter István, a Magyar Nemzeti Filmarchívum dokumentumfilmes archivátora: „Ez eddig nem képezte a gyűjteményünk részét és nagy örömmel visszük el ezt a filmanyagot. Reményeink szerint a közeljövőben sikerül majd digitalizálnunk ezeket a16 milliméteres filmeket.”

Az 1957-ben alapított, 1992 óta közgyűjteményként működő filmarchívum feladata a nemzeti filmvagyon őrzése, állagmegóvása, kutatása, restaurálása és közzététele. Azzal, hogy a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület átadta a tekercseket, a hosszú távú filmmegőrzés biztosítva van. erről a Filmarchívum vezető raktárosa, Máté László Zoltán beszélt:  „Illetve az az előnyünk is a digitalizálásnál, hogy az utókor számára a kutatók abszolút a napi technológiai körülményeknek megfelelően hozzáférhetővé válik.”

A 2016-ban alakult Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület is szeretné az ilyen és hasonló archív anyagokat elérhetővé tenni. Az online felület mellett terveik közt szerepel egyedülállóként létrehozni a Magyar Filmtörténeti Múzeumot Keszthelyen. Ehhez óriási tárgyi anyaggal rendelkeznek, például ilyen kamerákkal és vetítőgépekkel. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázhetvennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Csik Ferenc születésnapjához kapcsolódva rendeztek úszóversenyt 2017-12-18 16:56
Keszthely - Ahogy Isten tette, mi is hajoljunk le valakihez 2017-12-18 16:55
Keszthely - Akik önzetlenül tesznek a városért 2017-12-18 16:53
Keszthely - Adventi hangverseny a könyvtárban 2017-12-15 16:41
Keszthely - Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek Keszthelyen 2017-12-15 15:01
Keszthely - Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás 2017-12-15 14:55
Keszthely - Bursa Hungarica támogatás 2017-12-15 12:36
Gyenesdiás - Új sportcsarnok a gyenesi iskolának 2017-12-15 12:00
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés