KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-19 16:14
Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek
Címkék: Kulturális Örökség Napja, Festetics kastély, Szendrey Emlékszoba, séta
Keszthely - Rendhagyó városi és parki séta, Deák Ferenc hagyatéka és Szendrey Júlia valamint Arany János kapcsolata. Ezekkel a témákkal találkozhattak mindazok, akik részt vettek Keszthelyen a Kulturális Örökség Napján a hétvégén. A Festetics-kastélyban a grófi parkkal, míg a városi sétán Keszthely aranykorával ismerkedhettek a látogatók.

A Festetics kastély parkjával ismerkedhettek meg a hétvégén mindazok, akik részt vettek a Kulturális Örökség Napja keretein belül megszervezett parki sétán. Nemes István, a kastélypark főkertésze a felújítás során kialakított tanösvényen vezette végig az érdeklődőket. Szó esett Kelet-Európa fájáról és Szent Márton emlékkövéről, ugyanakkor tájékoztatta a résztvevőket a park különleges növényvilágáról is.

„A növényvilágában vannak olyan érdekes fajok, amelyek más arborétumokban, parkokban már nehezen fellelhetőek. Egyrészt a koruk miatt, másrészt a fajtájuk miatt már akár kiveszendőben voltak, és csereberék révén sikerült visszahozni. Érdemes megemlíteni a kastély főbejáratánál lévő két szomorú japán akácot, amely szinte Keszthely város és a kastélynak a jelképe, a könyvtár sarkán meg a ginko bilobát, a páfrányfenyőt, ami megint egy kortörténeti érdekesség.” - mondta a főkertész.

A Kulturális Örökség Napját 1984-ben hívat életre az Európa Tanács, és mára már 50 országban ünneplik. Idén három témakörben, az 500 éves reformáció, Arany születésének 200. évfordulója és a 150 ével ezelőtt történt kiegyezés kapcsán szerveztek programokat a kiállítóhelyek. Keszthelyen is több programnak örülhettek az érdeklődők.

A rendezvénysorozathoz idén is csatlakozott a Georgikon által működtetet Szendrey Emlékszoba. A kiállítótérben egy kamaratárlat kapott helyet, amely Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát mutatja be a közönségnek.

„Néhány levélben Arany János Petőfihez szólt, illetve később Gyulai Pállal való kapcsolata és levelezése volt az, ahol megjelenik Szendrey Júlia. Két vers, ami direktben, 1850 tragikus évében, amikor Júlia eleinte özvegyként, később friss házasként jelenik meg Arany: Emléklapra, illetve A honvéd özvegye című versében.” - tájékoztatott Dr. Lukács Gábor egyetemi docens, az emlékszoba kurátora.

A kamara kiállítás megnyitója mellett egy tárlatvezetésen is részt vehettek az érdeklődők, akik közül többen először jártak a kiállítóhelyen. Somos Béla Budapestről érkezett és több, a Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett programon is részt vett.    

„Itt pihentünk Hévízen, és már Pesten eldöntöttük, hogy megnézzük ezeket a programokat. Interneten megtaláltuk. Tegnap remek program volt a városi séta, 2 és fél órás és az idő is megengedte, és ma pedig itt a Szendrey házban.” - emelte ki az érdeklődő.

A Szendrey Júlia és Arany János kapcsolatát felelevenítő tárlat a jövőben a Szendrey Emlékház állandó gyűjteményét képezi, így továbbra is megtekinthető a kiállítóhelyen.

Regman Karola - Keszthelyi TV                    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés