KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-19 16:01
Burgonya minden mennyiségben
Címkék: burgonya, fesztivál, dödölle, Basa, Burgonyakutatási Központ
Gyenesdiás - Dödölle, tócsni, paprikás krumpli és burgonyafelfújt. Csak néhány a számos eledelből, amellyel a látogatókat várták a 6. gyenesdiási Burgonyafesztiválra. A résztvevők a krumplis ételek mellett a Burgonyakutatási Központ legújabb nemesítésével, a Basával is megismerkedhettek, a színpadon pedig zenés műsorokkal szórakoztatták a vendégeket.

Égett a csapatok keze alatt a munka Gyenesdiáson. Szombaton a burgonyáé volt a főszerep a településen, és 10 csapat igyekezett különlegesebbnél különlegesebb eledeleket készíteni. A vendégcsapatok mellett természetesen a helyi civil szervezetek is képviseltették magukat. A polgárőrök többféle krumplis étellel is készültek.

„A polgárőrségünk először is egy paprikás krumplival készült, ami főételként van. Ez a paprikás krumpli olyan, hogy paprikás krumpli nokedlivel. Van benne kolbász és hasaalja szalonna, ami le van pirítva. Ez az egyik, a másik az főtt krumpli, beletéve fasírozott vagy pörkölt, és ez megsütve. Akkor tócsni tejföllel és cigánypecsenyével, és baconbe tekert krumpliszelet kirántva.” - mondta Szabó Sándor, a gyenesdiási Polgárőrség vezetője.

A tócsni nagy népszerűségnek örvendett a csapatok és a látogatók körében is, de nem hiányozhatott a fesztiválról a krümplipüré, a sült burgonya és a dödölle sem. Az asszonyok tésztát gyúrtak, nokedlit szaggattak, de a férfiak is kivették a részüket a munkából. A program résztvevői nagy élvezettel kóstolgatták a finom falatokat.

„Gyakorlatilag végigjártuk az étlapot, úgyhogy majdnem mindent megkóstoltunk. Ez talán már az utolsó vagy az utolsó előtt, és nagyon-nagyon finom, nagyon ízlik nekünk.” - emelte ki egy résztvevő, Sebestyén Gábor.

A rendezvényen részt vett a Keszthelyi Burgonyakutatási Központ is, aki a legújabb fajtáját, a Basát mutatta be a közönségnek. A Balatoni saláta elnevezésű krumpli a régi, Somogyi kifli tulajdonságait hordozza, de sokkal ellenállóbb, mint elődje, emellett számos étel elkészítésére alkalmas.

„Nem akartuk viszont a fajtának a felhasználási típusát bekategorizálni egy adott felhasználási típusba, salátaburgonyaként, hiszen ez is egy olyan fajta, mint a régi, Somogyi kifli fajta volt, hogy salátának ugyan kiváló, de más típusú ételeket, például akár sült ételeket is el lehet belőle készíteni. Ez egy egyedi jellegzetessége, nem sok olyan saláta fajta van, amire azt mondhatnánk, hogy sült burgonya készítésére is alkalmas, vagy éppen burgonyapüré készítésére is alkalmas.” - hívta fel a figyelmet Dr. Polgár Zsolt, a PE Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központjának igazgatója.

Gyenesdiáson idén hatodik alkalommal szervezték meg a burgonyanapot. A programot kezdetben Keszthelyen rendezték meg, 2011 óta azonban a település ad otthont a fesztiválnak. A rendezvény a termelői piac létrejöttével költözött Gyenesdiásra, és mára már nagy népszerűségnek örvend a helyiek és a turisták körében is.

„Az ide látogatók megkóstolhatják, hogy milyen lett az idei termés. Kipróbálhatják a különböző krumplifajtákat. Nagyon örülünk a rendezvénynek, mert a gyenesdiási főzőcsapatok mellett a térség településeiről is érkeznek főzőcsapatok, termelők és civil szervezetek, akik bemutatkoznak, be tudják mutatni az ételeiket. Picit beszélgetünk egymással főzés közben, főzés után pedig még könnyebben tudunk beszélgetni, és így építjük a térségben a jó kapcsolatot.” - tájékoztatott Góth Imre, Gyenesdiás alpolgármestere.

Míg a fazekakban rotyogtak az ételek, a színpadon Kovácsovics Fruzsina szórakoztatta az apróságokat. Délután a felnőtteknek kínáltak programot, este pedig tánczenével zárták a rendezvényt.

Regman Karola - Keszthelyi TV                            

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáznyolcvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés