KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-18 10:06
Mecénás a művelődéstörténetben
Címkék: könyv, Festeticsek, művelődés, mecénás
Keszthely - Dr. Cséby Géza irodalomtörténész újonnan megjelent gróf Festetics György művelődéstörténeti munkásságáról írt könyvét a Balaton Színházban mutatták be. A Keszthelyi Helikon című kötet bemutatóján a jelen volt Dr. Festetics György is.

A  435 oldalas kötetet a verseiről, publicisztikai munkáiról, fordításairól ismert  keszthelyi szerző, Cséby Géza a város 770 éves jubileumára fejezte be.  A könyv, egy tanulmány kísérletet tesz arra, hogy az eddig nem publikált dokumentumok alapján elhelyezze gróf Festetics György személyét a magyar művelődéstörténetben két évtizedes gyűjtőmunkát igényelt. A horvát gyökerű család tagjának munkássága sokrétű volt, feldolgozása nem egy kötet megírásának gondolatával vette kezdetét. A szerző doktori munkájának megírásakor dolgozta fel a mecénás életét, majd bővítette ki a művelődéstörténetben betöltött szerepével. A kötet újabb adalékkal bővíti ki az eddig megjelent dolgozatok konklúzióit, világítja meg a Dunántúl egyik leggazdagabb arisztokratájának kultúrát támogató tevékenységét. Azok a fejezetek kerülnek részletesen kibontásra  életéből melyek ismeretlenek vagy kevésbé ismertek a magyar  művelődés és irodalomtörténetben.

A feudális mecénás, akiről a vélemény ugyanolyan felemás volt mint a kor melyben élt, könyörtelenül behajtotta a neki járó adókat, azonban a magyar oktatásért és művelődésért, a gazdaság modernizálásáért pénzt áldozott. A Bécsben élő  leszármazott  Dr. Festetics György is, aki  reformkor és a felvilágosodás határán élő elődeinek kiváló, szerepvállalását nagyra tartja. Örömmel nyugtázza, hogy a család erőfeszítéseit, mecénási szellemiségét elismerik ma is.

A Keszthelyi Helikon című kötet, melyből megismerheti az olvasó a rendkívüli elmével megáldott arisztokrata  izgalmas személyét, munkásságát,  három nagyobb egységből áll. Közel kétszáz képpel, illusztrációval mutatja be a Festeticseket, azok alkotásait. Festetics György kultúra,iskola és kultúrateremtő erőfeszítéseit, mecénási tevékenységét  és szellemiségét, mely ma is elevenen él azokban a városokban amelyekben ezen értékek  általa megteremtődtek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharminchárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés