KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-12 13:58
Prés alatt az idei termés
Címkék: szüret, felvonulás, szőlő, bor, Bálványos prés
Gyenesdiás - Látványos felvonulással és színes programokkal ünnepelték a szüretet Gyenesdiáson. A civil szervezetek, szülők és gyerekek népvisletben, hangos énekszóval járták végig a falut, majd a termelői piacon folytatódott a mulatság. A résztvevők friss mustot, és hagyományos szüreti eledeleket is ksótolhattak.

2000-ben helyzeték el a hegyközségi múltra emlékeztető Bálványos prést a gyenesdiási körforgalomnál. Azóta egy kivétellel minden évben itt gyülekeztek a vidám szüretelők és hangos énekszóval ünneplik a jó termést. Idén is összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy a must és a borkóstolgatás után közösen járják végig a falut.A vállalkozó kedvű felvonulók szekereken, hintókon és gyalogosan indultak a körforgalomtól a termelői piac felé. A menetben természetesen ott voltak a gyenesdiási óvodások és iskolások is, akik énekszóval örvendeztették meg a felvonulókat. A szüret az ősz első nagy rendezvénye, amely a település hegyközségi múltja miatt régi hagyományokra tekint vissza.

„Én úgy érzem, hogy az a történelmi múlt kötelez bennünket, aminek vannak még kis metszetei, mint a Dornyai féle boronapince, mint a diási-vonyarci artikulusok, mint önmagában Darnay-Dornyai Béla munkássága. Én azt hiszem, hogy a mai civil szervezetek is, mind a dalkörök, mind pedig a népi kultúra mind-mind visszatükrözi azt, hogy a szőlőnek nagyon nagy szerepe volt régen.” - hangsúlyozta Gál Lajos, a település polgármestere.

A felvonulók a Fő utcát követően a Madách utcán keresztül vonultak a termelői piac irányába. A vasúti átjárónál az iskolások egy kis néptánccal kedveskedtek a nézőközönségnek. A színpadon a kisbíró kért engedélyt a szüret megkezdésére, a szőlősgazdák azonban már augusztus vége óta munkálkodnak az ültetvényeken.

„20 és feles cserszegi fűszerest szedtünk kellemes, szép savakkal, és tényleg, mennyiségre is nagyon sok lett. Azon kívül az ottonel muskotály is már szüretelésre került, az 18,5 fokos volt, az is nagyon jó. Úgyszintén a szürkebarát, azt 19,5 fokkal szedtük, az is csodálatos, és mennyiségre és minőségre is nagyon jó lett.” - tájékoztatott Rádi László, gyenesdiási szőlőtermelő.

A piacon finom szőlővel és musttal is kínálgatták a vendégeket. Az érdeklődők igazi szőlőpréselést is láthattak, és a friss mustot is megkóstolhatták. Tóth János először volt a gyenesdiási szüreten, de más településeken rendszeres résztvevője a mulatságoknak. Feleségével még a tavalyi borokat kóstolgatták a forgatagban.

„Szeretem a jó botokat, szeretem kóstolgatni a borokat. Szeretem a vidám embereket, szeretem a jó rendezvényeket, és itt nagyon jó a hangulat.” - mondta a résztvevő.

A színpadon a gyenesdiási iskola tanulói a népdalkör, a néptánc együttes és a nyugdíjasklub is szórakoztatta a résztvevőket. Este hat órától a Silver együttes húzta a talpalávalót a közönségnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszáznegyven
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés