KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-12 13:53
A hagyományőrzés és a fejlődés a cél
Címkék: Puszták Népe, lovaglás, hagyományőrzés, viadal
Zalaszántó - Rönkhúzás, kelevéz hajítás és tüzes árok átugrása is szerepelt a hatodik Puszták Népe Lovas Viadal feladatai között. Az idei megmérettetésre 15 hagyományőrző lovas érkezett Zalaszántóra, hogy bizonyítsa a saját és a paripája ügyességét is. Sokan már gyakorlottan vágtattak végig a pályán, de voltak új versenyzők is.

Lópaták dobogásától volt hangos Zalaszántó vasárnap. A hatodik Puszták Népe lovas viadalon idén is számos feladattal kellett megbirkózniuk a versenyzőknek. A megmérettetés Galgahévízről indult útjára 2004-ben, és mára már egy népszerű versenysorozattá nőtte ki magát. Rácz József már a kezdetektől részt vesz a viadalon, idén a náluk született csikó, Virág hátán teljesítette a pályát.

„Ez egy olyan ügyességi verseny, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a hagyományőrzők egy kicsit kipróbálják, hogy valaha milyen lehetett egy harci cselekmény. Olyan feladatok vannak összeválogatva, amik ezeket imitálják viszonylag biztonságos környezetben, kicsit könnyített módon.” - mondta a versenyző.

A lovasoknak meg kellett küzdeniük a szalagos kapuval, de vadat és bort is szállítaniuk kellett a bírói asztalhoz. Ezután következtek a harcászati feladatok, mint a török katonák levágása vagy az ágyúhúzás. Végül egy tüzes akadállyal is meg kellett birkózni, majd pedig a piros-fehér zöld lobogóval bevágtatni a célba. A verseny időre ment, és hibapontokat is gyűjthettek a versenyzők. A megmérettetés a hagyományőrzés mellett a ló és lovasa ügyességének fejlesztését is szolgálja.

„Itt, a mi versenyünkön, a zalaszántói versenyen most jelen pillanatban 15 versenyző indul, van, aki elindul két lóval is, ez engedélyezett a versenyszabályzat alapján. Egyébként pedig a zalaszántói viadal egy országos bajnokságnak az egyik állomása. Galgahévízen, Felvidéken, Révkomáromban, aztán Pápán, és az ország még számos pontján, körülbelül 8 helyszínen van egy évben verseny.” - tájékoztatott Bognár László, a lovas viadal szervezője.

A zalaszántói pályát a helyi viszonyoknak megfelelően alakították ki, a kötelező elemek mellett pedig a rendező településnek lehetősége van saját feladatokat is bevonni a viadalba. Zalaszántó nagy örömmel vállalta el a verseny megszervezését hat évvel ezelőtt, és bár a település lakói ritkán látogatják a viadalt, az ország számos pontjáról érkeznek nézők.

„Hat évvel ezelőtt kezdődött ez a rendezvény, és ugye most van a hatodik alkalom, hogy összejönnek. Szerintem egy olyan különleges területet hódít meg az emberek körében, amely a régi hagyományokra építő lovaglással, az akadályoknak a leküzdésével foglalkozik. Ez egy másik, nem díjugratás, nem díjlovaglás, hanem ez egy különleges dolog.” - emelte ki Dézsi Attila, Zalaszántó polgármestere.

A verseny első köre után a hibátlan versenyzők összecsapása következett, így alakult ki a végső sorrend. A megmérettetést az idén elhunyt Balla Zoltán, a Puszták Népe Lovas Viadal kitalálójának emlékére ajánlották fel.

Regman Karola - Keszthelyi TV                            

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * négyszázhatvanhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés