KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-05 15:59
Szülőföldjén szüretelik a cserszegi fűszerest
Címkék: szüret, szőlő, cserszegi fűszeres
Cserszegtomaj - Megkezdődött a cserszegi fűszeres szüretelése Cserszegtomajon, a szőlő nemesítésének helyén. Bakonyi Károly szőlőfajtája mára hazánk egyik legnépszerűbb fehérbor szőlője. A tavalyi rossz termés után, idén nagyon kedvezett az időjárás a szőlőnek. Az egyetem szőlészetében a saját feldolgozás mellett értékesítik is a szőlőt.

„Szép vállfürtökkel, szép nagy bogyókkal csodálatosan beértek, rózsaszín a bogyónak a felülete” - a cserszegi fűszeres szép fürtjeit mutatja a szőlészet telepvezetője. Szládovics László azt mondja, hetek óta folyamatosan ellenőrizték a szőlő cukor és savtartalmát. Mostanra ez optimálissá vált, ezért megkezdték a cserszegi fűszeres szüretelését. A cukor tartalom 20 fok felett van, a savtartalom 7,5-8 gramm/liter. 

„Azért kell itt a sav és a cukorfok arányt figyelembe venni, mert hogyha csak a cukorfokot nézzük, akkor beleeshetünk abba a csapdába is, hogy 9, 10, vagy 11 gramm/liter savat tartalmaz a szőlő és ez a borkészítés szempontjából magas. Úgy ítélem meg, hogy a jó bor készítéséhez 7,5 savtartalom körüli szőlő szüretelése az optimális” - magyarázza a telepvezető. 

1,2 hektáron termelik a cserszegi fűszerest a 10 hektáros szőlészetben.  A napsütéses meleg idő és az optimális csapadék miatt nagyon szépen fejlődött a szőlő. Hétfőn saját feldolgozáshoz gyűjtötték a fürtöket, a keddi és szerdai szüret eredményét pedig értékesíti a szőlészet.  A cserszegi fűszerest Bakonyi Károly 1960-ban nemesítette ki a tramini és az irsai olivér fajták keresztezésével. Ennek köszönhető a kellemes íz és zamatanyagokkal rendelkező, lédús bogyós szőlő.  Az 1982-es állami elismerés után indult meg a telepítése az ország számos pontján ennek a fajtának.

A cserszegi fűszeres ma hazánk egyik legkedveltebb fajtája. A fehérbor szőlők közül a harmadik legnagyobb területen, több mint négyezer hektáron termesztik. Érdekes módon az Alföldön a legelterjedtebb, elsősorban a jó fagytűrő képessége miatt.

A szüret, a zúzás és préselés után ezekben a hűtött tartályokban, un. irányított erjesztéssel készül a cserszegi fűszeres bor. A reduktív eljárás során hosszabb – több hetes - erjedés megy végbe, ennek során az íz és illatanyagok jobban megmaradnak – így készül az illatos bor a cserszegi fűszeresből.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázhatvan
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Csárdáskirálynő 2017-10-20 14:30
Keszthely - Humor a pedagógiában 2017-10-19 16:31
Keszthely - Megújul a Ranolder 2017-10-19 16:27
Keszthely - Színek és formák 2017-10-18 15:33
Keszthely - Fókuszban a szelídgesztenye 2017-10-18 14:45
Keszthely - Hetvenkedtek a hatvanasok 2017-10-18 14:21
Keszthely - Deák Ferencre emlékeztek 2017-10-18 08:33
Keszthely - Az azonnali segítség életeket menthet 2017-10-17 18:07
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés