KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-09-04 15:43
Magyar rekord a jubileumi Verkli Fesztiválon
Címkék: verklizene, verkli, muzsikusok, fesztivál, rekord
Keszthely - Jubilált a Keszthelyi Verkli Fesztivál. Ötödik alkalommal érkeztek a hét végén megrendezett programra verklisek a városba, hogy felidézzék a régi békeidőket, a Pest-budai utcák, kocsmák ,kapualjak ,lakodalmak hangulatát. Az 5. verkli fesztiválon magyar rekord is született.

Az 5.  verkli fesztivált Dr.Nógrádi György a rendezvény fővédnöke nyitotta meg. Azt követően a város polgármestere Ruzsics Ferenc köszöntötte a rendezvény résztvevőit,akik 8 országból érkeztek Keszthelyre .

Visszaszámlálás után megszólaltak  a hangszerek Keszthely Fő terén.  Egyszerre, ahányan csak voltak. Az V. Verkli Fesztivál kezdetén került sor a magyar rekordkísérletre a város Fő terén. Két percig azonos zenét játszott negyvennyolc verklis. A rekord sikerült.

Hazánkban korábban soha nem volt verkli találkozó. A keszthelyi már a kezdetekkor nagy sikert aratott. A két napos programot 2013-ban rendezték meg először, a városban élő svájci Hans Jürgen Surber ötlete nyomán.

A zenegépek nem csak hangjukkal az ismerős dallamokkal  és látványukkal vonzották a embereket. Aki kíváncsi volt ,azt is megtudhatta,hogyan is működik valójában a lyukszalagos,kártyás vagy a tüskés sípláda. A verkil vagy ahogy sokan nevezték a kintorna Az a mechanikus hangszer,amit az oldalán lévő karral szólaltatnak meg. Tekerésekor a továbbított levegő táplálja a fújtatókat és hozza működésbe a lyukszalagot, vagy kis tüskékkel ellátott hengert. Az,hogy melyik síp szólal meg, azt a tüskék vagy lyukak elhelyezkedése határozza meg. A 18-19.században gyakran használatos automata vagy kézi meghajtású masinák is több fejlődésen estek át. Elterjedtek egész Európában. Sőt átkelve az óceánon, Észak és Dél-Amerikában is szívesen hallgatták a verklizenét, nézték a kintornásokat akiknek zenegépén gyakran ott ült a majom figura, perselyként használták, vagy része volt az előadásuknak.  Magyarországon egészen a 30-as évek végéig népszerű zenészek voltak a kintornások. A Pest-budai utcák,lakodalmak,kocsmák elképzelhetetlenek voltak verkli nélkül. Azt a hangulatot hozták Keszthelyre a fesztivál résztvevői. Zenéltek, mókáztak, jelmezbe öltözve idézték a régmúlt idők utcaképét.

A vendégek többségének a múltidéző program újdonság volt. Azé az időszaké, amikor az utcazenész sláger volt. Hazánkban szinte elfelejtődött már a verklik, sípládák zenéje. De újra divat verklisnek lenni. A nyár végi hangulatos keszthelyi rendezvényre verklisek is egyre többen érkeztek és mutatták be masinájukat. Helyet is változtattak a Sétáló utcán, hogy minél többen megismerhessék zenéjüket. Ők is drukkoltak a rendezvény sikeréért. Különösen azért,hogy a szeszélyes időjárás közbe ne szóljon.

Nem volt ritka látvány a járókelők között sem a jelmez. Többen korhű ruhában érkeztek a fesztiválra. Baráti társaságok is színesítettek az utca képét.

Keszthelyen a  két napos rendezvényen 78 verklis zenélt 70 zenegépen több ezer látogató örömére. 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharminchat
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Beindultak a pálinkafőzők 2017-09-22 15:05
Keszthely - Versengtek a campusok 2017-09-21 16:27
Keszthely - Változások a hulladékszállítás rendszerében 2017-09-21 14:31
Keszthely - Új szennyvízvezeték a Zámorban 2017-09-21 14:29
Keszthely - Különleges filmtekercseket mentettek meg az utókornak 2017-09-20 16:40
Keszthely - Arany Jánosra és Keszthely aranykorára is emlékeztek 2017-09-19 16:18
Gyenesdiás - Burgonya minden mennyiségben 2017-09-19 16:13
Keszthely - Változatos programok a 15. Táncpanorámán 2017-09-18 16:24
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés