KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-22 17:35
A hintóktól az agarakig
Címkék: Festeics Vágta, Nemzeti Vágta, , lovas, bemutató, agár, Festetics kastély
Keszthely - Az értékes, és színes magyar lovaskultúra bemutatását tűzte ki célul a Festetics Vágta. A program első napján a Festetics kastély parkjában rendeztek nem csak lovas programokat. A közönséget agrárbemutatóval és játszóházzal is várták szombaton.

A biztos ülés minden lovas szakág alapja. A kastélyparkban bemutatózó gyerekek most sajátították el a lovaglás alapjait. Érdemes minél fiatalabban megismerkedni lovakkal és amint leér a gyerekek lába a kengyelbe, nyeregbe is pattanhatnak. A Gyenesdiási Lovas Sport Egyesület növendékei örömmel mutatták be tudásukat a kastély közönségének.

„Ez egy alap, ahhoz hogy később – ha majd esetleg – szeretnének bármilyen olimpiai szakágban versenyezni akkor ez egy jó kiindulási pont, vagy ha hobbilovasok lesznek és csak szeretnének felülni a lóra és kimenni az erdőbe, arra is egy jó alapot ad nekik.”  - mondta el edzőjük, az egyesületet irányító Vitéz Viktória. 

A bemutatók mellett lipicai lovakkal hajtott fogatok járták egész nap a kastély parkját. A szentgyörgyvári ménes paripái a főúri időket idézhették meg a vendégekben. A sétakocsizás nagyon népszerű volt. 

„Nagyon jól érezzük magukat. Budapestről érkeztünk, Zalakaroson vagyunk most szállodába, pihenésre, nyári alkalomra jöttünk és a gyerekkel bejöttünk megnézni…nagyon jó volt az agárfuttatás és most meg elmentünk  egy jó kis sétakocsizásra itt a kerteken belül, de nagyon tetszett, meg jól is ment a kocsi.” - mesélte élményeit Németh Zoltán. 

Az agár futása ugrások sorozata. Egy ilyen ugrás akár 7 méteres is lehet, ennek köszönhető az agarak hihetetlen sebessége – erről a kastélypark látogatói is meggyőződhettek. A lovaskultúrához szervesen kapcsolódik a vadászat és vele együtt az agarászat. Ennek köszönhetően hívták meg az Országos Agarász Egyesületet a rendezvényre. A szervezet tagjai azt vallják, az agár a magyar egyetemes kultúrának a része, hiszen már a honfoglalók is hoztak magukkal agarat a Kárpát-medencébe. 

Töpfner József, az országos Agarász Egyesület alelnöke:  „Kerámiába, festészetbe szobrászatba, irodalomba, színdarabokba, mindenbe van agár. tehát az egész magyar történelmet végig kíséri az agár. Mi egy hagyományőrző egyesület vagyunk, ebtenyésztő egyesület, vadászati hagyományt őrzünk és egyszerűen ezt a tevékenységet azért szeretnénk folytatni, mert egy hagyományos tevékenység és ezt a kutyát eredeti mivoltában így lehet megőrizni és meg is szeretnénk őrizni.”   

A különféle bemutatók mellett játszóházzal várták az érdeklődőket, de eleink étkeit is meg lehetett kóstolni a Festetics Vágta szombati programjában. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázhetvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Keszthely - Filharmónia: Philharmonic Brass Quintet és Vermes Tímea 2018-02-22 03:48
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés