KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-22 17:25
Villámgyors mezőny versengett a Festetics Vágtán
Címkék: Festeics Vágta, Nemzeti Vágta, előfutam, , lovas, verseny, Faludi-sík
Gyenesdiás - Nagy izgalmakkal és gyors futamokkal zajlott le a Festetics Vágta - A Nemzeti Vágta Gyenesdiási Előfutama. A vasárnapi verseny helyszíne is kiválóan vizsgázott. 12 település nevezte be lovasát az előfutamra. Rajtuk kívül számos lovas és hagyományőrző programot láthatott a közönség.

Rögtön az első előfutam igazi helyi rangadó volt: Keszthely, Balatongyörök és Alsópáhok lovasa mérkőzött meg. A felemás rajt után hamar összeverődött a mezőny és nagy taktikázás zajlott. De így is az első kör végére már megszerezte a vezetést a Keszthelyt képviselő Kiss Nikolett és azt a célvonalig meg is tartotta.

Összesen 12 település nevezett a Festetics Vágtára. A második futamban Zsigrád, Bálványos, és Csemő mérkőzött meg. Utóbbi lovasa a tavalyi budapesti nagy futam ezüstérmese volt, a várakozásokhoz méltóan magabiztosan jutott a döntőbe. Az előfutamokra népes közönség volt kíváncsi. Nem csalódtak, nagyon izgalmas és látványos versenyeket láthattak.

„Nagyon szeretem a lovakat és még nem láttam soha ilyen Nemzeti Vágtát és mivel itt nyaralunk Balatonkeresztúron úgy gondoltuk, jó lenne ezt megnézni és nagyon-nagyon pozitív a véleményem.” - mondta el két futam között dr. Furtényi Imréné. 

A harmadik előfutamban a házigazda Gyenesdiás győzött, megelőzve Pápateszér és Vonyarcvashegy indulóját. Az utolsó előfutamban a mindig sikeres Tata lovasa teljesítette elsőként a három kört, megelőzve Tapolcát és Sümeget.  A vágtát nyolcadik éve rendezik meg a Festeticsek egykori tréningpályáján. 

„A Festetics név így még öregbítve lett, ugye ez célunk is volt a verseny rendezése mellett, hogy a hagyományokat is őrizzük és most már sikerült oda eljutni, hogy jegyzik mindenhol ezt a versenyt, ismerik ezt a napot." - nyilatkozta a főszervező Varga Zoltán. 

A dolomitos alapú Faludi-sík nagyon jól vizsgázott, hiszen a szombat éjjel lehullott jelentős mennyiségű csapadék ellenére – igaz egy órás csúszással – de meg tudták rendezni az előfutamokat. 

Bendes Csaba, elővágta és nevezési igazgató: „Biztos vagyok benne, ha a 16 elővágta helyszín közül máshol kerülne a mai elővágta megrendezésre, hogy nem vagy csak nagyon nehezen tudtuk volna megrendezni, hiszen ennyi csapadékot nagyon nehezen nyel el a föld. Nagyon nagy karbantartási munkákat kell ahhoz csinálnunk, hogy olyan feltételeket tudjuk a versenyzőknek biztosítani, ahol biztonságos körülmények között tudnak versenyezni. Reggel kijöttünk és már láttuk, hogy itt lesznek futamok."

A délutáni döntőig számos kísérőprogram szórakoztatta a közönséget. Egy 3000 éve használt bronzkori harckocsi rekonstrukciót is bemutattak. Ezt a keszthelyi hintómúzeum mesterei építették meg régészeti leletek alapján. Ezen kívül fogathajtási bemutató és számos lovas program volt. A Nemzeti Vágta 10 éves jubileuma alkalmából a verbunk előtt tisztelgett a program, a neves Fordulj Kispej Lovam Táncegyüttes járta a táncokat.

A döntőben négy nagyon gyors ló és lovas mérkőzhetett meg. Csemő már hamar nagy előnyre tett szert a három körös versenyen. Őt sorrendben Tata, Gyenesdiás és Keszthely követte. A sorrend nem változott, bár Tata a végén megközelítette Csemőt, így is magabiztos győzelmet aratott Petrik Tamás, aki a dobogósokkal együtt továbbjutott a Nemzeti Vágtára Vicces nevű lovával.

„Ugye ott nagyon sok szerencse kell, már eleve a sorsolás, ugye 72 lovas…és a futamokat hogyan sorsolják össze. Én azt gondolom, hogy sok szerencse kell, de ha jól fel van készítve a ló meg a lovas az azért csökkentheti a szerencsefaktort.”  - latolgatta esélyeit a nagydöntőre a győztes.

Idén is megrendezték a tavaly útjára indított kocsitoló versenyt, melyet a huszárokat megelőzve a Gyenesi Favágók nyertek meg, így ők is utazhatnak szeptember 15-én a Hősök terére.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszáznyolcvankettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés