KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-21 15:48
Így készült az új kenyér
Címkék: új kenyér, augusztus 20, pásztorház, pék
Gyenesdiás - A kenyér nem csak az emberiség legfőbb étele, jelentős szimbólum is: mentesíti az életet és keresztény vallásban Jézus testét is. Augusztus 20-a nem csak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is. Erre az alkalomra számos helyen – köztük a gyenesdiási Pásztorháznál is – kézzel dagasztották és hagyományos kemencében készítették el az ünnepi kenyeret.

„A megszitált lisztet a teknőbe helyeztük és most jön az eláztatott élesztő, homogén állapotba kell ezt belerakni.” - kommentálta a hozzávalók összeöntését Komáromy Béla. A kovászt és a sót szintén vízzel keverték el, hogy azok is jobban elegyedjenek a keveréskor, dagasztáskor. A teljesen új gabonából őrölt BL 55-ös liszthez még víz került. Ennek mennyisége az adott évi gabona, illetve liszt minőségétől függ. Tíz éve sütnek kenyeret augusztus 20-ra a gyenesdiási Pásztorháznál. Tavaly óta egy pékmester segíti a munkát. Komáromy Béla életműdíjas, az Országos Pékszövetség alapító tagja, nem szokatlan neki a kézi dagasztás, pályája kezdetén 1961-ben ugyanis még így dolgoztak a pékek. Örömmel segít ebben a munkában, azt mondja ez is része a szakma szeretetének.

„Ezt a szakmát ha valaki nem teszi magáévá…együtt kell élni vele. Az, hogy éjjel fel kell kelni, az hogy szeretni kell a kenyér illatát, amikor megvágjuk. Még olyan igazi péket nem láttam, meg nem találkoztam, aki ha felvágják a friss kenyeret, az illatát ne illatozza meg.” - nyilatkozta a pékmester. 

Nem csak hagyományos módon, hagyományos eszközökkel is készült az új kenyér. A pásztorház gyűjteményét gazdagító teknő mellett száz éves szakajtók és szakajtóruhák is hadrendbe álltak. Ez a munka sok előkészületet igényel, a kemencét is már időben begyújtották.

„Előtte nap mi már begyújtjuk a kemencét, mert ez egy olyan kemence, amit csak ritkán használunk  - tehát hogy ne legyen olyan hideg, ezt már előtte nap begyújtottuk, ma hajnalban újrafűtöttük. Elég sok minden kell hozzá, ez egy elég komoly nagy munka – egy kenyérsütés. Nem véletlen, hogy hetenként egyszer sütöttek, vagy kéthetenként mert ez nagy munka.” - árulta el a program szervezője, Hársfalvi Györgyné. 

A sütés előtt a kemencéből minden parazsat és hamut el kellett távolítani. Egy vizes seprűvel végül kipemetelték a tűzteret, hogy bekerülhessenek a megkelt cipók. A műveletnek érdeklődői is voltak. A Tájak – Korok - Múzeumok Egyesület tagjai egyúttal a több mint 160 éves Pásztorházat és a benne található avar kiállítást is megtekintették. Az egyesület egy játékot bonyolít, melynek keretében pecsételő helyekkel hívják fel a figyelmet különféle történelmi, természeti értékekre, érdekességekre. Augusztus 19-től a gyenesdiási csordások egykori lakhelye is pecsételő hely lett.

„A Tájak – Korok – Múzeumok mozgalomnak – most már egyesületnek több mint 3000 bélyegzőhelye van. Ez most a 3125. – nem tudom pontosan fejből – itt van már az asztalon és teljesen érintetlen. Arra gondoltunk, hogy egyre újabb látnivalókat vonunk be ebbe a játékba.” - nyilatkozta Haraszti Gábor, elnök. 

Az első pecsételések meg is történtek a hétvégén. A térségben még például a Természet Háza, a Szendrey-emlékszoba, és a belvárosi múzeumok is szerepelnek a játékban.

A kenyerek bő másfél - két óra alatt sültek meg. A gyenesdiási katolikus felekezet mellett a keszthelyi református közösség is ezekből áldotta meg az államalapítási ünnepségen az új kenyeret.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * egyszázötvenhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Keszthely - Filharmónia: Philharmonic Brass Quintet és Vermes Tímea 2018-02-22 03:48
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés