KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-18 18:45
A tőkéről a tányérra
Címkék: csemegeszőlő, fesztivál, oltvány, Ismerős Arcok
Vonyarcvashegy - Néró, Pölöskei muskotály, Bianka - Csak néhány azok közül a csemegeszőlők közül, amelyeket meg lehet kóstolni a 11. Bor- és Csemegeszőlő Fesztiválon Vonyarcvashegyen. A kóstolás mellett vásárlásra is van lehetőség, de szőlőtelepítésben is segítenek a szakemberek. Természetesen a borházak is várják a vendégeket, és számos zenekar is fellép a rendezvényen.

Csemegeszőlőt kóstol egy házaspár Vonyarcvashegyen. A 11. fesztiválon az Izabellától a Vénuszon át a Biankáig számos fajtából csemegézhettek az érdeklődők.  A gyümölcs mellett az oltványok is kelendőek voltak, sokan még ma is szívesen telepítik a csemegeszőlőt a ház mellé. Sokakat nem csak a finom gyümölcs, hanem a változatos programok is a településre csábítottak.

„Egy Balaton kerülő kerékpártúrán vagyunk, és itt szimpatikus volt a környék, meg hallottuk az Ismerős Arcokat, hogy ma lesz a zenekar, itt játszik, és azért választottuk ezt a helyszínt. Egyébként nagyon patent minden, nagyon finom minden. Jó a szervezés, le a kalappal tényleg a szervezők előtt.” - mondta egy vendég, Nagy Gábor.

A csemegeszőlő évszázadok óta része a magyar kerteknek. Kezdetben az Othello és az Izabella uralta a terepet, később azonban több, külföldről behozott fajta is elterjedt. A csemegeszőlő nem csak önmagában, hanem lekvárként is nagyon népszerű. Dr. Bakonyi László szőlőnemesítő felhívta a figyelmet arra, nem mindig a legszebb szőlő a legfinomabb. Ugyanakkor azt is kiemelte, ma a mag nélküli fajták a legkelendőbbek.

„A Balaton környékén szükséges, hogy a nyár folyamán érjen, tehát augusztus végéig le tudják szedni, meg tudják enni. Aztán a gyerekek, ha megkóstolták – és az unokám is így van vele – akkor már a mag nélküliből. Nem baj, ha kicsi, nem baj, ha nem szép, de azért mag nélküli legyen. Egy jó ízű mag nélküli, ne adj Isten, nem is lett permetezve. Ez a jövő útja szerintem.” - emelte ki Dr. Bakonyi László, szőlőnemesítő.

A színpadon este hét órakor kezdődtek a programok az ünnepélyes megnyitóval. Péter Károly, a település polgármestere kiemelte, a kiváló borszőlők mellett fontos megismerni a számos fajtát felvonultató csemegeszőlőt is. Kihirdették Vonyarcvashegy Borát is, a megtisztelő címet idén a Papp és Fiai Pincészet Zenit bora nyerte. A megnyitó végén a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai koccintottak az idei nyertes borral.

„A Papp és Fiai Pincészet bora az egy különleges ízvilágot tudott varázsolni, a 2016-os évjárat a Zenit borból. Ennek van egy olyan íze, egy olyan üzenete, hogy igen, szőlő igaz, hogy nincs Vonyarcvashegy környékén, de magát a szőlőt megtermelik a környező Balaton-felvidéki településeken, és utána visszahozzák ide, a településre.” - hívta fel a figyelmet Vonyarcvashegy polgármestere.

A nyitónapon az Ismerős Arcok zenekar szórakoztatta a közönséget, este pedig utcabállal várták az érdeklődőket. Pénteken A Zinger együttes lép fel, szombaton pedig a Marcali 3 Tenor várja a vendégeket. Vasárnap a Makám együttes zárja a koncertek sorát. Mindhárom napon várják a gyerekeket is, illetve lehetőség van szőlőkóstolásra és szaktanácsadásra is.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszáztizennégy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Zalaszántó - Újévet köszöntöttek 2018-02-22 09:11
Vonyarcvashegy - Vo-Va Art kiállítás 2018-02-22 09:01
Keszthely - Filharmónia: Philharmonic Brass Quintet és Vermes Tímea 2018-02-22 03:48
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés