KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-10 15:47
A parlagfű örök és elpusztíthatatlan
Címkék: parlagfű, allergia, megelőzés, kezelés, bírság
Keszthely - Már támad a parlagfű! Hazánkban minden ötödik ember szenved az allergiától. Ez a gyomnövény okozza a legtöbb panaszt, ráadásul szinte kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet. A humánegészségügy mellett a mezőgazdaságban is jelentős károkat okoz a gyomnövény. 2008 óta törvény kötelezi a területtulajdonosokat a parlagfűmentesítésre, ennek elmulasztása jelentős, akár több millió forintos bírsággal is járhat.

Akár nyolc milliárd pollen kerülhet a levegőbe egy szál parlagfűről – hangsúlyozta dr. Béres Imre. A 45 éve a növény a kutatásával foglalkozó szakember azt mondja, a szél segítségével akár 40-50 kilométerre is eljuthatnak a virágporok. Hazánkban ma ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás reakciót a népesség körében. A parlagfű nem őshonos Magyarországon, végleges betelepülése az első világháború után, 1922-ben történt. Mára már kiirthatatlan, csak gyéríteni lehet.

„A lakosság számára a leginkább elérhetők a glifozát hatóanyagú készítmények, amelyek minden frenológiai stádiumban jól irtják a parlagfüvet, de érdemes a 2-4 levelű állapotot megcélozni. Ilyenkor a legérzékenyebb a vegyszerekkel szemben. Ezen kívül kapálással, gyomlálással, és főleg kaszálással lehet nagyobb területeken irtani. Hangsúlyozni kell, hogy egy kaszálás nem ad megfelelő eredményt, legalább 3-5 kaszálásra kell számítani egy átlagos évben.” - emelte ki a professor emeritus, a Pannon Egyetem Gergikon Kar Növényvédelmi Intézetének nyugalmazott tanára.

A parlagfű erős, szénanátha-szerű tüneteket okoz az arra érzékenyeknél, a hosszasan elhúzódó, kezeletlen allergia következtében azonban asztma is felléphet – tájékoztatott Dr. Divinyi Tamás. A tisztifőorvos kiemelte, az, aki allergiás reakciót tapasztal, mindenképpen forduljon háziorvosához. Emellett fontos a megelőzés is.

„Ha tudjuk, hogy az adott területen milyen a pollenkoncentráció, és mi arra allergiásak vagyunk, akkor ne menjünk arra a területre. Gyakrabban mossuk az ágyneműt, ne a szabadban szárítsuk az ágyneműt, a nedves takarítást részesítsük előnyben. Gyakrabban mossunk hajat, amikor bemegyünk a lakásba, a cipőnket egy nedves ronggyal töröljük le Ha gépkocsiban utazunk, és lehetőségünk van rá, akkor ne húzzuk le az ablakot, mert a pollen bejön, és allergiás reakciót válthat ki.” - hívta fel a figyelmet a Keszthelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának tisztifőorvosa.

A parlagfű virágzása augusztus tizedikére tehető, a nagy meleg pedig különösen kedvez a növény fejlődésének. A Zala megyei pollenkoncentráció a napokban alacsony illetve közepes mértéket mutatott, de hamarosan jelentős növekedés várható. A parlagfű azonban nem csak a humánegészségügyben, de a mezőgazdaságban is jelentős problémákat okoz.A NÉBIH július eleje óta országszerte ellenőrzi a parlagfüves területeket. A gyomnövény kiirtásáról az adott terület tulajdonosának kell gondoskodnia. Mulasztás esetén a kiszabható büntetés mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet a terület nagyságától függően.

Regman Karola - Keszthelyi TV

         

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszáznyolcvanhét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés