KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-09 14:15
Kirepültek a madarak
Címkék: madárgyűrűző, madárelengedés, gólya, egerészölyv, karvaly
Fenékpuszta - Tizennégy gólyát, négy egerészölyvet és egy karvalyt engedtek szabadon tegnap Fenékpusztán. A Madárgyűrűző állomás egyik fő feladata a sérült vagy elhagyott madarak befogadása és gyógyítása, majd a felerősödött, életképes szárnyasokat szabadon engedése. A tegnapi alkalommal egy gyerekcsapat is bekapcsolódhatott a nem mindennapi eseménybe.

Gyűrűt kap egy két hete befogott karvaly. A madár egy keszthelyi bevásárlóközpontba repült be, ott fogták be, és hozták ide, a fenékpusztai madármentő állomásra. A karvaly az elmúlt két hétben rendesen fejlődött, így a madárgyűrűző munkatársai megjelölték, majd szabadon is engedték.Az egerészölyv most már két hónapos, gondozói pedig úgy döntöttek, hogy három társával együtt őt is szabadon engedik. A nem mindennapi eseménynek nézőközönsége is akadt, az itt táborozó fiatalok közül többen is rendszeresen visszajárnak a madármentő állomásra.

„Én nagyon szeretem nézni ezt az egészet, azt, ami itt folyik, hogy meggyűrűzik a madarakat, hogy tudják, hogy merre vonulnak, hol költenek. A sérült madarakat is szeretem nézni, nem azért mert sérültek, hanem azért, mert látványos, ahogy gyógyítják őket, meg ilyeneket csinálnak itt.” - mondta az egyik táborozó, Pintér Izabella.

Az idei nyár viharos időjárása, és a nagy meleg miatt több gólya is bekerült a fenékpusztai röpdébe. Emellett számos madarat ért áramütés is. Közülük a többség mára már jó egészségnek örvend, így őket is szabadon engedték kedden. 14 vörös csőrű vehette birtokba az állomáshoz tartozó legelőt, ahol még naponta egyszer etetik őket. Várhatóan két-három héten belül önállóan, vagy egy gólyacsapathoz csatlakozva elrepülnek. Az ilyen jellegű madármentés a fenékpusztai önkéntesek egyik fő feladata.

„Éves szinten körülbelül négyszáz madár kerül be az állomásra, ezeknek nagyjából háromnegyede fióka korban, a maradék egynegyed pedig sérülés következtében. Nagyjából 80-85%-át vissza is tudjuk engedni szabadon a természetbe, ami egy nagyon jó aránynak számít ahhoz képest, ahány sérült madarat kapunk.” - tájékoztatott Varga Júlia, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás madárgyűrűzője.

A fecskék már megkezdték a vonulást melegebb éghajlatra, a gólyák pedig várhatóan augusztus 20-a után hagyják el hazánkat. Azok a madarak, akik egészségi állapotuk ellenére sem tudnak a csapathoz csatlakozni, még az állomás vendégszeretetét élvezhetik egészen tavaszig.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszáznegyvenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Filharmónia: Philharmonic Brass Quintet és Vermes Tímea 2018-02-22 03:48
Keszthely - Isten nekünk háttal - napló a román háborúról 2018-02-21 16:14
Keszthely - Mesék felnőtteknek 2018-02-21 13:47
Keszthely - Köszöntötték az ápolókat 2018-02-20 17:30
Keszthely - 140 éves a fonográf 2018-02-20 11:52
Keszthely - Szerelem Hete 2018-02-20 10:02
Keszthely - Már most 21 jelölőszervezet van a választókerületben 2018-02-19 18:12
Keszthely - Láncreakció és eszperente versek 2018-02-19 18:13
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés