KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-07 15:19
Nyári Vigasságok Zalaszántón
Címkék: Szántói Nyári Vigasságok, Kotsy vízimalom, könyvbemutató
Zalaszántó - Könyvbemutatóval, motorosokkal, főzőversennyel és látványos programokkal várták az érdeklődőket a Szántói Nyári Vigasságokra hétvégén. Pénteken könyvbemutatóval kezdődött a program, az Egy zalaszántói iparos család története című kiadványt ismertették meg a közönséggel. Szombaton a szórakozásé volt a főszerep, zenés-táncos műsorokkal és főzőversennyel kedveskedtek a közönségnek.

A Rezidance is fokozta a hangulatot a zalaszántói vásártéren a hétvégén. A Szántói Nyári Vigasságokat immár több, mint két évtizede szervezik meg a településen a helyiek és környékbeli vendégek részvételével. A színes műsorok mellett a főzőtudományukat is bizonyítani kell a résztvevő csapatoknak, így számos bográcsban rotyogtak a jobbnál-jobb étkek. Lancz Józsefné és csapat már a kezdetek óta oszlopos tagja a programnak.

„A rendszerváltás utáni években kezdődött el úgy, hogy volt egy közös tűzrakás, és akkor hoztuk a takarókat, hoztuk a szalonnát, meg mindent, és elvoltunk itt egész este, vagy fél éjszaka. Mindenki jól érezte magát, és akkor évről évre fejlődött ez a  dolog.” - mondta a főzőcsapat tagja.

A három napos rendezvény nyitónapján, pénteken egy könyvet is bemutattak a nagyközönségnek. A negyven oldalas kiadvány a zalaszántói Kotsy család történetén keresztül mutatja be a huszadik századi községi iparos világot – áll a kötet bevezetőjében. A könyvet Pintér Márta, történelemtanár írta és szerkesztette, a kiadást pedig a Darnay Honismeret Egyesület vállalta magára.

„A jelentősége az, hogy az ilyenfajta történelemkutatás, ami visszaemlékezéseken alapul, nagyon jól kiegészíti a dokumentumokon alapuló kutatást. Azon kívül ez a könyv a dokumentumokon és az élő visszaemlékezésen alapuló kutatásnak az ötvözete. Ez teszi ezt a könyvet értékessé, történelmileg hitelessé, és egyben olvashatóvá is.” - emelte ki Huszti Zoltán, a Darnay Honismereti Kör elnöke.

A szombati program résztvevői a tapolcai Rozsdamarók Veterán Egyesület motorjait is megcsodálhatták. Egy katonai sátorban az egykori sorkatonák és az érdeklődők a Magyar Honvédségnél rendszeresített, hatástalanított fegyvereket is kézbe foghatták. A gyerekeket ugrálóvárral várták, a résztvevők pedig az elkészült fogásokat is megkóstolhatták.

„Nagyon szeretjük azt, hogy a zalaszántói emberek kijönnek ide, és a saját receptjeik alapján elkészítik a kis főztjüket, amit aztán egy szakavatott zsűri – vagy nem az – elbírál. Ez az egyik lényege, hogy a zalaszántóiaknak szól ez az egész nap, nem csak a mai, hanem a tegnapi is, hiszen a sportrendezvényeink, vagy a különböző rendezvényeink arról szólnak, hogy a szántói emberek jól érezzék magukat.” - hangsúlyozta Dézsi Attila, a település polgármestere.

A könnyűzene és a modern tánc mellett a népi hagyományok is bemutatkoztak a színpadon. A szombati program a főzőverseny eredményhirdetésével és fergeteges utcabállal zárult.

Regman Karola - Keszthelyi TV                           

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszáztizennyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Adventi hangverseny a könyvtárban 2017-12-15 16:41
Keszthely - Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek Keszthelyen 2017-12-15 15:01
Keszthely - Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás 2017-12-15 14:55
Keszthely - Bursa Hungarica támogatás 2017-12-15 12:36
Gyenesdiás - Új sportcsarnok a gyenesi iskolának 2017-12-15 12:00
Keszthely - Újra szobor díszíti a Ranoldert 2017-12-15 11:42
Zalaapáti - 300 milliós forrás jut a térség vidékfejlesztésére 2017-12-14 16:32
Keszthely - A Balaton adta az alapot Mányoki Attilának 2017-12-13 17:57
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés