KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-07 15:04
Halászokra emlékeztek
Címkék: 40 halász emléknap, hálóhúzás, főzőverseny, koszorúzás
Vonyarcvashegy - 288 évvel ezelőtt, egy szerencsétlen téli halászat után ért partot 40 halász Vonyarcvashegyen. A megmenekülés emlékére immár 25 éve ünnepelnek a településen koszorúzással és főzőversennyel, de felelevenítik az egykori balatoni halászati technikát is.

A halászok emlékparkjában felállított szobor előtt hajtottak fejet a település elöljárói szombaton. Az emlékműnél koszorút helyezett el Péter Károly, Vonyarcvashegy polgármestere, és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.Vonyarcvashegyen immár 25. alkalommal emlékeztek meg arról a negyven halászról, akik 1729 telén, egy leszakadt jégtáblán úszva értek sikeresen partot a település határában. A három napos rendezvény talán legnépszerűbb és leglátványosabb eleme a hálóhúzás volt. 100 jelentkező vállalkozott arra, hogy egy időre az egykori balatoni halászok bőrébe bújik. A 150 méteres háló kihúzása kemény feladatot rótt a résztvevőkre.

„Nagyon nehéz volt, nagyon nehéz volt, úgyhogy a régi halászokat sajnálom, vagy irigyeljem, nem is tudom. Nagyon nehéz volt.” - mondta egy résztvevő, Parti Sándor.

A Balatonon 2013-ban állították le a halászatot, egy törvénymódosítás azonban lehetővé teszi a települések számára, hogy turisztikai jelleggel bemutassák ezt a régi múltra visszatekintő technikát. A balatoni halászat módja az 1860-as években alakult ki, amikor számos tiszai halász érkezett a tóhoz a jobb megélhetés reményében.

„Gyakorlatilag ők voltak, akik megtanították a balatoni halászokat a nagyhálós technológiára. Ők használtak először 500, 600 és 1000 méteres hálót. Utána ezt már a partról nem művelték az ’50-es évektől, hanem hajó segítségével végezték ezeket a nagy halászatokat, ami természetesen sokkal egyszerűbb volt, a kézi erőt kímélte, csörlővel húzták be a hálót, csak a végén kellett kézi erővel halászni.” - tájékoztatott Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A település vezetése fontosnak tartja, hogy évről évre megemlékezzenek a szerencsésen megmenekült halászokról, és elhunyt társaikról is. Péter Károly, a település polgármestere kiemelte, a főhajtás mellett lényeges az is, hogy az egykori balatoni halászati kultúrát a fiatalabb generáció is megismerhesse.

„Az, hogy ennyi fiatal gyerek most megpróbálja imitálni azt a halászatot, amit régen a Balaton-parti, vonyarcvashegyiek, balatongyörökiek, gyenesiek is csináltak Zala megyében, ez egy fantasztikus élmény számukra. Pont szem- és fültanúja voltam annak az eseménynek, mikor ezt megcsináltuk 2013-ban egyszer, és ezzel az élménnyel jegyezték meg, hogy emlékszel rá, amikor ’13-ban itt voltunk, és húztuk a hálót.” - hangsúlyozta a település polgármestere.

A hálóhúzás során halat ugyan nem sikerült fogni, de számos kagyló, napszemüveg, karóra és egy jelzőbója betontömbje is a hálóba akadt. A strand mögötti árnyékos terepen helyi és környékbeli csapatok készítettek ínycsiklandó halászlét a résztvevők nagy örömére.

Regman Karola - Keszthelyi TV                              

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázharminchét
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Keszthely - Jobbik az adópolitikáról 2018-03-22 08:26
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés