KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-03 15:24
Megkezdődött a jubileumi Zalai Borcégér
Címkék: Zalai Borcégér, borünnep, jubileum, 25, borfesztivál
Keszthely - A borünnepet 25 éve rendezték meg először, egy alkalom kivételével mindig Keszthelyen. Az ötletgazdák célja a zalai szőlőtermelők helyzetbe hozása és a turizmus segítése volt. Így mutatkozhatott be annak idején 15 zalai település bortermelője a rendezvényen. A megnyitóünnepségen elhangzott, ez a megye szőlőtermelőinek és borosgazdáinak legnagyobb ünnepe.

„A jubileumi XXV. Zalai Borcégér, Keszthelyi Borünnep mindenkinek legnagyobb megelégedésére kezdetét veszi.” - a kisbíró kikiáltójára gyülekeztek a résztvevők a jubileumi borcégér felvonulására. Borlovagok, borhölgyek, fúvósok, táncosok, huszárok és lovaskocsik alkották a menetet, mely az Erzsébet királyné utca felé haladt a Balaton-part irányába.A borutca ezúttal is Helikon és a Balaton szálló közti árnyas részen kapott helyet. 13 borház kínálja itt széles repertoárját a nagyközönségnek.    

„Nyíregyházáról érkeztünk, most jelen pillanatban itt a Helikon szállóban nyaralunk. Nagyon jól érezzük magunkat, már láttuk, hogy tegnap építették a sátrakat és nagyon várjuk az egész heti rendezvényt.”  - nyilatkozta Oroszváriné Gál Gabriella.       

A Keszthelyi Televízió is tudósított 25 évvel ezelőtt az első Zalai Borcégérről. A három napos rendezvényen 15 zalai település 64 boros gazdája, több mint 120 fajta borral volt jelen.

Egy 1992-es franciaországi tanulmányutat idézett fel köszöntőjében a város polgármestere, melyen egy zalai csapat vett részt. A küldöttség vezetője a megyei közgyűlés akkori elnöke, Pálfi Dénes volt, aki jelenleg is a Da Bibere Zalai Borlovagrend tiszteletbeli nagymestere. Az ott szerzett tapasztalatok szülték az ötletét egy helyi borfesztiválnak. Páli Lajos, akkori megyei főkertész volt a borcégér kiötlője. Fő célja a zalai borászok helyzetbe hozása volt:

„Abba az időbe volt mélyponton Magyarországon a borértékesítés. A zalai gazdák különösen hátrányban voltak, mert mindig nagyüzemek felé értékesítették a boraikat, amelyeknek az exportja lecsökkent…nem csökkent, zuhant.  Ez volt a legfontosabb indítéki oka. Ehhez mind hozzájött a turizmusnak föllendítése.”

 

A jubileumi megnyitón köszöntőt mondott a Magyar Borrendek Országos Szövetségének elnök nagymestere, valamint a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztályának vezetője is. Két új tagot avatott a házigazda Da Bibere Borlovagrend. Zsiga Zsolt, Nagyrada polgármestere és Romsics Bence, cserszegtomaji borász tett esküt a rendezvényen. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jelképesen megnyitotta az országos szüretet. Csabagyöngye szőlőt préseltek, ez a legkorábban érő fajta hazánkban, szüretét a megnyitó napján, Ordacsehin kezdték meg. 

„A győztes nem más, mint a Papp és Fiai Pincészet Balaton-felvidéki Zenit 2016.” - hirdette ki Keszthely Város Borát Ruzsics Ferenc polgármester. Egy szakmai bizottság 16 nevezett bor közül ajánlott 3-at a városvezetésnek. A Papp és Fiai Pincészet negyven éve az elsők között kezdte termelni a szőlőt ehhez a szerintük nagyobb ismertségre érdemes borhoz.  A 2016-os zenitjük idén minden nevezett versenyen elsöprő sikert ért el.

„A hegyközségi borversenyen ez volt a csúcsbor tulajdonképpen. Utána beneveztük a Balatoni Borok Versenyére, ott is aranyérmes lett, aztán a Georgikon Borversenyen szintén. Ennek okán gondoltuk, hogy megpróbáljuk a Keszthely Város Borát is. most már legalább öt-hat éve kihagytuk ezt a produkciót, gondoltam most hátha sikeres lesz ez a bor és aztán bejött.” - mondta el a győztes pincészet tulajdonosa, Papp Ferenc. 

A XXV. Zalai Borcégér, Keszthelyi Borünnep augusztus 6-ig, szerdáig várja az érdeklődőket a Balaton-partra. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Keszthely - Jobbik az adópolitikáról 2018-03-22 08:26
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés