KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-03 14:36
Készülnek a szüretre
Címkék: szüret, felkészülés, szőlő, bor, borászat
Cserszegtomaj - Készülnek a szüretre a környék borászai. Az idei nyár időjárása kedvezett a szőlő érésének, így a térség gazdáit egészséges, érett fürtök várják néhány hét múlva a tőkéken. Országszerte már több helyen is szüretelnek, Cserszegtomajon azonban legkorábban augusztus végén kezdődik majd a munka.

Zöldmunkákat végez a szőlőültetvényben Romsics Bence. A cserszegtomaji borász idén kifejezetten jó szüretre számít, az időjárás ugyanis kedvezett a szőlőnek. A héten tapasztalt nagy melegben a már érésnek indult fürtök szépen fejlődhettek, így előfordulhat, hogy a szüret is korábban kezdődik majd. Addig azonban még van néhány teendő a tőkék között.

„Nálunk a cserszegi fűszeressel kezdődik a szüret. Jelenleg még az utólagos szőlőmunkákat kell elvégeznünk, talán az utolsó zöld munkákat, még tetejezést a szüret előtt mindenképpen a szüret könnyítése szempontjából egy enyhe levelezést fogunk majd csinálni. Most jelenleg permetezni nem kell szerencsére, mert az időjárás nem követeli meg.” - mondta a cserszegtomaji borász.

A szőlőtőkék mellett a pincében is sok munka várja a szüret előtt a gazdákat. Ilyenkor mossák tisztára a tartályokat és ellenőrzik a hordókat is. Elő kell készíteni a szüreti kellékeket is, a gépeket pedig karban kell tartani és fel kell készíteni a munkára.  

"A nektár szőlő fürtjeit már az éréts jeleit mutatják" - hangsúlyozta Kocsis László. Ezt a fajtát szüretelik először a Georgikon Tangazdaság ültetvényén, várhatóan két héten belül. A Kertészeti Tanszék vezetője azt mondja, a tavaszi fagyok után rendkívül kedvező időjárás volt a szőlő számára, ennek köszönhetően nem csak magas minőségű borok készülhetnek, de a betegségekkel sem kellett megküzdeni az egyetem ültetvényében.      

„Növényegészségügyi szempontból egy kifejezetten könnyű év van mögöttünk eddig – ezt mindig hozzá kell tenni, hogy eddig, mert még bármi jöhet a szőlőnél. A lisztharmat és a peronoszpóra fertőzést a fürtök vonatkozásában már magunk mögött tudhatjuk úgy gondolom. A szürkerothadás még esetleg bekövetkezhet, tehát a gazdáknak ébernek kell lenni, és a darazsakkal is valamit kezdeni kell, ha továbbra is ez a nagy meleg lesz.” - mondta a Gergokon Kar Kertészeti Tanszékének tanszékvezetője.

A Georgikon tangazdaságában már felkészültek a szüretre, már csak a kaszálás van hátra az ültetvényen. A nektár szürete után a cserszegi fűszeres lesz soron, a 7 és fél hektáron a munka egészen ősz végéig eltart.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázhatvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Alsópáhok - A szabadság kapuja 2017-10-23 16:54
Keszthely - Csárdáskirálynő 2017-10-20 14:30
Keszthely - Humor a pedagógiában 2017-10-19 16:31
Keszthely - Megújul a Ranolder 2017-10-19 16:27
Keszthely - Színek és formák 2017-10-18 15:33
Keszthely - Fókuszban a szelídgesztenye 2017-10-18 14:45
Keszthely - Hetvenkedtek a hatvanasok 2017-10-18 14:21
Keszthely - Deák Ferencre emlékeztek 2017-10-18 08:33
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés