KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-01 13:15
Szántottak, csépeltek
Címkék: géptalálkozó, Majormúzeum, mezőgazdaság, gyűjtemény
Keszthely - Időutazásra invitálta z érdeklődőket a hétvégén a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Szántottak, csépeltek, traktoroztak a múzeum tizenkettedik géptalálkozóján. A vendégek akár 100 évnél is idősebb mezőgazdasági eszközöket vehettek szemügyre működés közben.

A múlt századi szántás gyakorlatát is bemutatták szombaton a Majormúzeumban. A géptalálkozón több mint 100 éves kétgépes gőzekével, a Fowler-féle gőzképekkel dolgoztak a szakemberek a látogatók nagy örömére. Sokaknak volt újdonság a módszer, számos vendég azonban maga is megtapasztalhatta gyerekkorában a mezőgazdasági munka nehézségeit.

„Most hallottuk, hogy élő bemutató lesz, és nagyon tetszik. Nagyon megidézi a múltat, mert én gyerekkoromban azért találkoztam ezekkel a gépekkel tulajdonképpen, a cséplőgépekkel. Most egy olyan deja vu érzés volt, hogy újra láthatja az ember ezeket a régi gépeket. Tehát én élőben ezt láttam valóban, és nagyon tetszik, nagyon kellemes felidézni a múltat.” - mondta egy érdeklődő, Dobos József.

A keszthelyi majort, a Georgikonnal egy időben, 1797-ben alapította gróf Festetics György. Az oktatás és a kísérleti gazdálkodás mellett gyakran próbáltak ki külföldről hozott gépeket, és új eljárásokat. Ennek köszönhető, hogy mára ennyi eszköz maradt fenn. A nagy gépek mellett levegővel működő, saját készítésű modellek is bemutatkoztak. A géptalálkozón a kiállítási tárgyak mellett számos gyűjtő gépét is meg lehetett csodálni. A nagyon jó állapotban lévő, felújított és folyamatosan karban tartott masinákról szívesen meséltek gazdáik a látogatóknak.

„Az angol mezőgazdasági kiállításon 1920-ban ezüstérmet szerzett a műszaki megoldásait illetően. Ez egy zsákhengeres, négy lóerős motor, és viszonylag eredeti állapotában sikerült üzembe helyezni, illetve az állagát megtartani. Azóta is nagyon sokat gyönyörködünk benne, és használjuk.” - tájékoztatott Halek Károly, gépgyűjtő.

A majormúzeumban a traktorok is nagy népszerűségnek örvendtek, főként a kisebbek körében. A géptalálkozó minden évben egyre több látogatót vonzz a kiállítóhelyre, akik szívesen nosztalgiáznak a korabeli mezőgazdasági eszközök között.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhúszonkettő
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Keszthely - Jobbik az adópolitikáról 2018-03-22 08:26
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés