KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-08-01 12:03
Jó kondícióban vannak a madarak
Címkék: madárgyűrűző, poszáta, madármentés
Fenékpuszta - Tizennyolcezer madarat fogtak be tavaly a fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomáson. Ebből 1000 madáron volt már hazai, 18-on pedig külföldi jelölőgyűrű. Az állomáson idén július 10-én elején kezdődött el az idei folyamatos gyűrűzés. A hideg tél ellenére a madarak jó állapotban vannak, sok fióka is kikelt a tavasszal.

A Bogyiszlói Általános Iskola diákjait avatja be a madárgyűrűzés rejtelmeibe Szász Benedek. A program évről-évre egyre népszerűbb az érdeklődők körében, akiket a korai kelés sem tántorít el attól, hogy ellátogassanak Fenékpusztára. A 26 fős bogyiszlói csapat egy kerékpártúra keretein belül vett részt a gyűrűzésben.

„Arról győzött meg bennünket ez a nap, amit tegnap itt eltöltöttünk, hogy fiatal emberek nagyon komoly szándékkal, és hatalmas tudással őrzik a természeti kincseinket, és nem kötelességből. Azt vettem észre, hogy nem anyagiakból, mert kicsit beszélgetve velük, nincsenek túlfizetve, de a lelkesedésük óriási, és a szakmai tudásuk elképesztő.” - mondta Boda Zoltán, a Bogyiszlói Általános Iskola igazgatója.

A bemutató során a gyerekek nem csak a gyűrűzés menetével ismerkedhettek meg, hanem a madarakról is számos információt megtudhattak. Az, aki pedig helyesen válaszolt a feltett kérdésre, szabadon engedhette a szárnyast. A nádasban reggel hat és tíz óra között feszíthetik ki a hálót a gyűrűzők, harminc fog felett ugyanis már tilos befognia  madarakat. A programban sok önkéntes is részt vesz, és a gyerekek is – megfelelő szakmai kíséret mellett – szívesen fogják be a tollasokat. Szász Benedek szerint a hideg tél ellenére jó állapotban vannak a madarak.

„Azt lehet mondani, hogy az idei tavasz átlagosnak mondható. Nagyon féltünk a téltől, erős telünk volt, illetve a Mediterráneumig vonuló madarak számára is elég kemény volt a tél, mivel a Mediterráneum is kifagyott, hallhattuk a hírekben. Úgy tűnik azonban, hogy az állomány nem sínylette meg. Például fülemülesitkéből is szép számmal fogunk fiatalokat is, illetve öreg madarakat is, valamint barkos cinegéből is. Ezek azok a madarak, amelyek nem vonulnak messzire.” - tájékoztatott Szász Benedek, a Madárgyűrűző és Madármentő Állomás önkéntese.

A madárgyűrzőbe minden nap várják az érdeklődőket, aki szívesen belesnének az állomás munkájába. Idén is lesz gyerektábor, augusztus második hetében érkeznek majd az apróságok Fenékpusztára.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszázötvenöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés