KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-21 15:55
Jó bor, jó környezet, jó közönség
Címkék: borfesztivál, Balatongyörök
Balatongyörök - A térség boros forgataginak sorában ezúttal Balatongyörök hódolhatnak szenvedélyüknek a bor szerelmesei. A borházak, pecsenyések és vásározók egészen vasárnapig várják az érdeklődőket a fesztiválra, melyet mindössze egy karnyújtásnyira rendeznek a Balatontól. A rendezvényen fellép a Gesarol és a Bohemian Betyars, de rockabily és soul zene is színesíti a repertoárt.

A nyári melegben főleg fröccs formájában fogyasztották a borokat a fesztivál nyitónapján. Sötétedés előtt már szép számmal érkeztek a vendégek. A balatongyöröki fesztivál nagy előnye, hogy kiváló helyszínen rendezik. 

"Bringaút mellett van, úgyhogy adta magát a fürdés után egy jó borkóstoló.” - mondta el egy pohár cserszegivel a kezében Kulics György. 

A megnyitón a Zalai Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere elmondta, a jó borokkal, a jó környezettel és a jó közönséggel minden adott a sikeres Balatongyöröki Borfesztiválhoz. 

A település egykori kántortanítójáról emlékezett meg köszöntőjében Biró Róbert polgármester. A 160 éve született – később hegyközségi elnök - Bucsi József sokat tett azért, hogy a szőlőt kipusztító filoxéra járvány után a gazdák tovább folytassák a szőlészetet.

Biró Róbert, polgármester: „Kijárta, hogy Balatongyörökön egy amerikai mintaszőlő-telepet alapítsanak. Ezek a szőlőalanyok már alkalmasak voltak arra, hogy szőlővészt kikerüljék, rezisztensek voltak a különböző betegségek ellen. Úgyhogy nagyon sokat tett azért, hogy Balatongyörök a szőlőkultúra 1882-vel ne tűnjön el teljesen.”

Olyannyira nem tűnt el, hogy ma is kiváló szőlők teremnek a györöki dűlőkön. A Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközségének területi versenyére 75 mintával neveztek. Gyenesdiás és Cserszegtomaj után ezúttal a vonyarcvashegyi és balatongyöröki díjakat adták át. A zsűri döntése értelmében Németh Jánosné bora lett a harmadik. A második díjat a Kiglics Pince 2016-os, száraz olaszrizlingje nyerte. A legjobbnak a Papp és Fiai Pincészet zenitjét találták. A vonyarcvashegyi borászat negyven éve az elsők között kezdte termelni a szőlőt ehhez a szerintük nagyobb ismertségre érdemes borhoz.

„Én maximálisan elégedett vagyok a zenittel, csak az a baj, hogy az emberek nagy része nem ismeri. Negyven éve küzdünk ezzel a zenit témával és nagyon kevesen tudják, azt gondolják, valami fantázianév ez a Zenit, pedig futballcsapat is van ilyen, meg hét zeniten jár a nap. Tehát nagyon nehéz bevezetni egy új fajtát a piacra.” - nyilatkozta Papp Ferenc, a győztes bor készítője. 

A zenit mellett persze számos más fajtát is meg lehet kóstolni Balatongyörökön. A borok mellett játszóházzal, kézműves vásárral, utcabállal és koncertekkel is várják az érdeklődőket egészen vasárnapig.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * háromszázötvenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Csik Ferenc születésnapjához kapcsolódva rendeztek úszóversenyt 2017-12-18 16:56
Keszthely - Ahogy Isten tette, mi is hajoljunk le valakihez 2017-12-18 16:55
Keszthely - Akik önzetlenül tesznek a városért 2017-12-18 16:53
Keszthely - Adventi hangverseny a könyvtárban 2017-12-15 16:41
Keszthely - Böjte Csaba gyermekotthonának gyűjtenek Keszthelyen 2017-12-15 15:01
Keszthely - Utóvédként a Donnál - megjelent a harmadik kiadás 2017-12-15 14:55
Keszthely - Bursa Hungarica támogatás 2017-12-15 12:36
Gyenesdiás - Új sportcsarnok a gyenesi iskolának 2017-12-15 12:00
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés