KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-20 16:04
Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon
Címkék: alkotótábor, Magyar Művészeti Akadémia, Alkotóház, népművészet
Keszthely - Hetési viselet és őrségi láda is készül az Alkotóház táborában a héten. A tematikus hét a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának támogatásával jöhetett létre Keszthelyen. A 12 résztvevő egész héten szorgoskodik, az érdeklődők szombaton láthatnak kiállítást az elkészült munkákból.

Az őrségi ácsolt láda alkatrészeit készítik a táborozók az Alkotóházban. Az Örökségünk a Nyugat-Dunántúlon címet viselő program célja a régió népművészeti kincsének felelevenítése és tovább éltetése. A táborban az őrségi láda kicsinyített mását készíthetik el a résztvevők.A fafaragók vezetője Bereczky Csaba, aki nagy ismerője a különleges szerkezetű ládának.

„Zsilipelt, oszlopos lábakból, és zsilipelt deszka elemekkel épül össze. Gyakorlatilag fém szerkezet nem kerül bele, minden fából van, és fa csapokkal van a végén rögzítve a lábakba az oldaldeszka. A tető, az önmaga anyagából kiképezve, és fordítóval ellátva, és gyakorlatilag abszolút fából kivitelezett tárgyról van szó.” - mondta a tábor egyik vezetője.

Az asszonyok sem maradtak munka nélkül a táborban. Ők a hetési öltözék kicsinyített mását készíthették el, valamint megismerkedhettek a hetési fehér és fekete hímzéssel is. Kovács Éva Salgótarjánból érkezett, és már évek óta rendszeres résztvevője az Alkotóház táborainak.

„Itt mindig jó. Itt már néhányszor voltam, itt mindig jó. Baráti társaság gyűlik össze, mindenben a kedvünkben járnak, Erzsike mindenben segít, úgyhogy jó.” - emelte ki a táborozó.

Hetés hazánk délnyugati és Szlovénia Muravidéken elterülő néprajzi tájegysége. Népviseletének fennmaradása nagyban köszönhető a nagykanizsai múzeum egykori igazgatójának, a régió lakói ugyanis az 1900-as évek elején elhagyták ezt a viseletet. Ma a Zala megyei Népművészeti Egyesület élteti tovább a hagyományt, melynek fennmaradásához a keszthelyi tábor is hozzájárul.

„A tábor maga az MMA támogatásának, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően jött létre. Egy komplex tábort szerettünk volna, ahol többféle, nyugat-dunántúli, tehát Zala, Vas, Győr-Sopron megyei tevékenységet tudunk az itt részt vevő hallgatóknak bemutatni. Itt a fás dolgoktól kezdve, textilen keresztül, cserépedényig pályáztuk meg ezt a tábort. Sajnos nem mindennek tudunk teljes mértékben eleget tenni, de holnap kimegyünk például egy fazekashoz, aki majd őrségi edényeket fog nekünk mutatni.” - tájékoztatott Molnárné Risó Erzsébet, a tábor másik vezetője.

A tábor résztvevői szombatig szorgoskodhatnak még az Alkotóházban. Szombaton délután 14 órakor kiállítás nyílik az elkészült munkákból, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharminckilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés