KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-20 14:14
Akciófestés, irodalmi est - hetedik MŰSZAK
Címkék: alkotótábor, akciófestés, kiállítás, MŰSZAK
Cserszegtomaj - Akciófestés, irodalmi est, könyvbemutató és kiállítás megnyitó - mindezekre egy napon, a cserszegtomaji kulturális pikniken került sor. A hagyományos alkotótábor az elmúlt héten indult útjára, a pikniket a több napos rendezvény félidejében rendezték meg. A Művészek Szabad Alkotóközössége, azaz a MŰSZAK festő-, szobrász- és képzőművészek, grafikusok, irodalmárok részvételével zajlik, immár hetedik alkalommal.

Egy teljesen átlátszó üveglapra dolgoztak idén az akciófestésre felkért művészek. Illésné Major Julianna, Takács-Szencz Lívia és Horváth Melinda Halápy János festőművész emléke előtt tisztelegtek a különleges eljárással elkészült alkotással.

"Igazából nem beszéltük meg, csak azt mondtuk, hogy legyenek hajók rajta, legyen Balaton (mivel nagyon sok Balaton képet festett). Ebből kiindulva, zöld vonal vezetésével, lendületesen, sok vonalú munkássága, festményei irányába mentünk el. Mi is így festettük meg a képet." - mondta el Horváth Melinda, festőművész.

Halápy János az ezerkilencszázas évek megbecsült festője volt. Élete végéig főként a Balatont szerette festeni. Az alkotóközösség az azóta feledésbe merült művészre ezzel a munkával szeretné a figyelmet felhívni.

"Őt is kikiáltották a Balaton festőjének, ami ellen rettenetesen tiltakozott, mert ő azt mondta mindig, hogy "a szívemből festek". Nem a Balaton festője akart lenni, de szerintem a Balatont a három festőnő, Illésné Major Julianna, Takács-Szencz Lívia és Horváth Melinda szerintem nagyon jól megcsinálta üvegre, mind a két oldalt. A közönség is élvezhette, mert láthatták szemből, hogy hogyan kerül a festék az alapra." - mondta el Takács Ferdinánd, festőművész, a MŰSZAK alapítója.

A Művészek Szabad Alkotóközössége, azaz a MŰSZAK széles művészeti palettát ölel fel. Egy szerb művész, Dragan Jovanovic-Rile kiállítása is ez alkalommal nyílt meg. A festészet mellett - többek között - az irodalomra is fókuszál. Cséby Géza író, költő, műfordító Festetics György életútjáról készített könyvét is bemutatták a rendezvény alkalmával. A kötet részletes képet ad a Keszthely életét jelentősen befolyásoló egykori gróf munkásságáról.

"Hogyan állt neki a birtokainak a rendbehozatalához, az iskolák rendbehozatalához, új iskolák alapításához, létesítéséhez, a Georgikon létrehozásához, a színházak alapításához, a könyvkiadások támogatásához, a különféle megjelenő lapok támogatásához, a Helikonokhoz, az első magyar könyvsorozat kiadásához, a térképekhez, tehát minden-minden." - nyilatkozta, Cséby Géza író, költő, műfordító.

Az irodalmi esten Lángi Péter helyi, valamint Serdar Ünver török költők is közreműködtek és több kortárs költő verseit is elmondta Horváth Péter versmondó. A MŰSZAK záró kiállítása július huszonegyedikén, pénteken lesz Cserszegtomajon. Itt a kulturális piknik során megszületett alkotásokat, műveket lehet majd megtekinteni. 

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * hétszáznyolcvanöt
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Összefogás a Soros szervezetek ellen 2018-01-19 17:37
Keszthely - Új képzés indul a Georgikonon 2018-01-19 17:36
Cserszegtomaj - Önálló bölcsődével, új orvosi rendelővel és tájházzal bővülhet Cserszegtomaj 2018-01-19 15:47
Keszthely - Metsszük a szőlőt vagy ne? 2018-01-19 10:34
Keszthely - Írók a Sétatéren 2018-01-18 18:30
Hévíz - Kedvezményesen pihenhetnek a belföldi turisták télen 2018-01-18 18:24
Keszthely - Rég volt ilyen kedvező a hosszúhétvégék alakulása 2018-01-17 16:57
Keszthely - Növényvédelmi Fórum Keszthelyen 2018-01-17 12:32
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés