KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-18 15:41
Középpontban a zsidi laska
Címkék: laskafesztivál, Várvölgyi Asszonyklub, hagyományőrzés
Várvölgy - 2000 darab, hagyományos és töltött laskával várták a vendégeket Várvölgyre. A zsidi laskának régi hagyománya van a településen, desszertként és a böjti időszakban második fogásként is fogyasztották ezt a tésztaételt. Laskát még ma is készítenek a településen, és a helyi pékség is kedveskedik a vásárlóknak ezzel a hagyományos népi eledellel.

Sonkás, káposztás és lekváros laskát is kínáltak Várvölgyön a vendégeknek. A 11. Laskafesztiválra nem csak a településről, hanem a környékről is érkeztek résztvevők, hogy megkóstolják a zsidiek hagyományos eledelét. A laskasütést a Várvölgyi Asszonyklub tagjai vállalták magukra a helyi pékség közreműködésével. Nagyjából 2000 laskával készültek a fesztiválra.

„A várvölgyi laskánál ez a hagyománya, hogy anyáról lányra szállt az egész. Volt a hagyományos, a szódaporos, a paprikás, a diós, de most már változások vannak, már van az élesztős, tejfölös, vajas, sajtos. Mindenfajta laska van.” - mondta Szabó Istvánné, az asszonyklub vezetője.

Várvölgyön még ma is készítenek a hétköznapokban laskát, leginkább az idősebbek, de a helyi pékségben is kapható ez a különlegesség. A vendégek körében leginkább a hagyományos laska, és a sós ízvilág élvezett előnyt, de sokan kóstolták a lekváros, félbehajtott változatokat is.

„Első alkalommal vagyunk itt. Eljöttünk megnézni a Várvölgyi Asszonyklubot, mert Cserszegtomajon már egyszer láttuk őket. A laska nagyon finom volt, háromfélét ettem, finom volt. Jól érezzük magunkat, kellemes, jó a műsor.” - tájékoztatott az egyik vendég, Héra Zoltán.

A várvölgyi laskafesztivált 11 évvel ezelőtt hívták életre. A program célja a szórakoztatás mellett az is, hogy megőrizze a hagyományos várvölgyi eledelt az utókornak. A szervezők és a település polgármester évről-évre igyekeznek változatos programot kínálni a helyieknek és a vendégeknek egyaránt.

„Erre a régi néphagyományra építettük fel, építették fel elődeink ezt az egész programot. A helyiek mindennapjaiban, főleg ünnepeiben benne van az, hogy laskát tesznek az asztalra. A faluval együtt él ez az egész, régen volt egy olyan becenév is, hogy zsidi laskások. Zsid volt Várvölgy régi neve.” - emelte ki a település polgármestere, Barcza Balázs.

A színpadon fellépett a cserszegtomaji Tátika Népdalkör, és a Várvölgyi Asszonyklub is, a résztvevők azonban egészen hajnalig szórakozhattak. A program keretein belül főzőversenyt is hirdettek a szervezők, a bátor jelentkezők raguval nevezhettek a megmérettetésre.

Regman Karola - Keszthelyi TV

                                         

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kilencszázhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Keszthely - Új, európai, modern, jóléti államot szeretne a DK 2018-03-16 14:31
Keszthely - Idokep.hu: megismétlődhet a 2013. márciusi nagy hóvihar 2018-03-16 13:54
Keszthely - A zalai alakulatoknak is jelentős szerepe volt 1848-ban 2018-03-15 17:47
Keszthely - Ezrek látogattak a kastélyba március 15-én 2018-03-15 17:40
Zalaegerszeg - A szabad sajtó napja 2018-03-15 17:33
Keszthely - A pártától a huszárcsákóig 2018-03-15 17:25
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés