KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-11 15:38
Bornapok a cserszegi fűszeres hazájában
Címkék: cserszegi fűszeres, bornapok, hegyközség
Cserszegtomaj - A viszontagságos 2016-os évjárat ellenére is jó minőségű borok készültek Cserszegtomajon – derült ki a település bornapjain. A pénteken kezdődött három napos rendezvényen átadták a hegyközségi borverseny díjait is. A nyitóünnepségen az is elhangzott, hogy hazánkban már több mint 4200 hektáron termesztik a Bakonyi Károly által nemesített cserszegi fűszerest.

12. alkalommal tölthették meg finomabbnál finomabb borokkal a vendégek poharait Cserszegtomajon. Ennek a fesztiválnak természetesen a cserszegi fűszeres a meghatározó fajtája. A hegyközségi borversenyre is sok cserszegivel neveztek. A 75 mintából 52 fehérbor volt. Vörösborból 12, míg roséból 6 féle került a bírák poharába. 30 bort arany-, 21-et ezüst-, 24-et pedig bronz minősítéssel értékelt a szakmai zsűri. Oklevelet nem adtak ki, ez is bizonyítja a jó minőséget, ami egy viszontagságos évben is sikeredett – mondta el Cserszegtomaj örökös hegybírója.

Bernáth Tibor: „A 2016-os évjárattal ezen a vidéken nem nagyon lehet dicsekedni. Természetesen elég kis ország vagyunk,d e mégis nagyon rapszodikus az eredmény, tehát a mi területünkön itt Cserszegtomajon jég is volt, fagy is volt. Ennek ellenére elfogadható minőséget produkáltak a gazdák.”  

A borverseny harmadik díjat a Georgikon Tanüzem rozália fajtájú bora nyerte. Kovács Viktor cserszegi fűszeres-pátria cuveje, szintén arany minősítéssel szerezte a második díjat. A tavalyi siker után ismét Romsics Bence savignon blanc borát találta legjobbnak a zsűri, a fiatal cserszegtomaji borász ugyanakkor a Nagyközség bora címnek is örvendhetett cserszegi fűszeresével. A település vörösborával pedig Kovács Viktor büszkélkedhet. 

A bornapok megnyitóján a település polgármestere méltatta a Da Bibere Zalai Borlovagrendet, mely életre hívta a környező borfesztiválokat, népszerűsítve ezáltal a zalai borokat. Az önkormányzat 100 ezer forintos támogatással kívánja segíteni az egyesület munkáját. Dr. Brazsil József, a borrend elnök-nagymestere örömét fejezte ki, hogy a cserszegi fűszeres szülőhelyén, alapító nagymesterük, Bakonyi Károly tevékenységének helyszínén ünnepelhetnek. Ennek kapcsán elmondta, hogy sokkal népszerűbb ez a fajta mint öt évvel ezelőtt: „Akkor negyedik helyen volt a cserszegi fűszeres az országos fajtalistán a fehérborszőlők között és ma második helyen van. Az elsőt azt nem említjük meg, majd nézzenek utána a irodalomban. A második ugye a cserszegi fűszeres több mint 4000 hektárral, a harmadik a furmint és a negyedik az olaszrizling.”  

A három napos rendezvényen boros nóták, operett, báli zene és helyi előadók műsora is szórakoztatta  közönséget az iskola udvarán.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötszáztizenhárom
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés