KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-06 15:29
Hatezer éves leletek is előkerültek Balatonszentgyörgyön
Címkék: ásatás, útépítés, őskor, leletek, régészet
Balatonszentgyörgy - Négy, jól elkülöníthető korszak leleteit is feltárták a szakemberek Balatonszentgyörgy határában. Az R76-os gyorsforgalmi út építése miatt szükségessé vált ásatáson május óta dolgoznak a régészek. A megelőző feltáráson a több mint hatezer éves lengyeli kultúra maradványai, számos épület és több sírbolt is felszínre került.

Azt láthatjuk a temetkezésen, hogy az oldalára fektetve, zsugorítva temették el az elhunytat, és edényeket tettek mellé - tájékoztatott az egyik kora bronzkori leletről Molnár István. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum régésze és munkatársai Balatonszentgyör-Battyánpusztánál folytatnak ásatásokat 42 ezer négyzetméteren. A leletek négy jól elkülöníthető korszakra bonthatók, ebből a lengyeli kultúra maradványai a legértékesebbek.

„Ez egy ilyen késő neolitikus társaság. Igazából nekik viszonylag ritkán találjuk meg akár sírjaikat, illetve talán még a településeikből sincsen sok. Ezért hatalmas értéket jelent az itt feltárt telepük, különösen azért, mert egy temetkezést is feltártunk ebből a korszakból. Külön lehet említeni egy kerítőárkot, amit megtaláltunk. Ez egy elég nagyméretű árok volt, egy elég nagy területet fogott körbe. Talán körülvett egy településrészt vagy magát az egész települést.” - mondta a régész.

A kora bronzkori kultúra sírjai mellett az egykori települések maradványait is sikerült feltárni a szakembereknek. Ezeknek a leleteknek a nagyobb része sérülten került elő, ugyanis túl magasan voltak a föld alatt, és a sok éves mezőgazdasági munkák során megsérültek. A római kori kultúra nagyon gazdag leletkinccsel szolgált a régészeknek, itt több épület is a felszínre került, csak úgy, mint a középkorból.

„Az Árpád-korban már elkezdték a területet lakni. Ennek az időszaknak az objektumait – ezek ilyen épületek, kemencék, külső kemencék, gödrök, árkok – ezeket szerte az egész, eddig feltárt területen megtaláltuk. Úgy néz ki, hogy a késő-középkori település, az pedig itt tőlünk kicsit kelet felé kezd el sűrűsödni. Tehát akkor egy kicsit összetelepültek, valamikor a 13. század végén-14. században, és már valószínűleg egy mai, általunk falunak nevezhető területen kezdtek el lakni.” - hívta fel a figyelmet a szakember.

A megtalált leleteket a régészek leltárba veszik, és a munkálatok befejezése után kezdődhet el azok vizsgálata.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * nyolcszázhatvanegy
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - A Balatoni habos mogyoró lesz Magyarország Tortája 2017-ben 2017-08-18 18:53
Vonyarcvashegy - A tőkéről a tányérra 2017-08-18 18:49
Gyenesdiás - Véget ért a Községházi Esték 2017-08-18 18:45
Keszthely - Együtt a mozgás öröméért 2017-08-18 18:41
Keszthely - Tűzijáték, koncertek, és nagy forgalom lesz Keszthelyen 2017-08-18 15:30
Keszthely - Keszthelyi és nagyváradi fejlesztéseket segít elő a szociológusok kutatása 2017-08-16 17:59
Keszthely - Óriás piac felirat, utcazenészek és kézművesek 2017-08-16 17:54
Keszthely-Gyenesdiás - Nagy izgalmakat és értékes programokat ígér a Festetics Vágta 2017-08-16 16:35
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés