KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-07-05 16:19
Rizling - az egyetlen ing, ami minden nyakba jó
Címkék: olaszrizling, rizlingország, Rezi, borfesztivál
Rezi - Két évezredes kultúra és római hagyaték bizonyítja, hogy Rezitől nem lehet elvitatni a szőlőtermesztés hagyományát – hangzott el a hétvégi borfesztiválon. Rizlingország ünnepén a közepes évjárat ellenére is nagyon jó minőségű borokat lehetett kóstolni. A szombati rendezvényen természetesen az étel-ital mellett műsorokkal szórakoztatták a közönséget.

A helyhez méltóan természetesen főleg olaszrizlingekkel töltötték meg a poharakat Reziben. A térségben nagyon elterjed és közkedvelt ez borfajta. Van, aki úgy vallja, a rizling maga a borok királya: „Kérem szépen ez éppen egy rizling. És megmondom, az összes borok királya a rizling, tudni illik: ez az az ing, amit nem kell mosni, nem kell vasalni és minden nyakra jó, vagy pontosabban a nyakba jó.” - árulta el televíziónknak két korty között Keserü József.

A szőlőtermesztés kultúráját nem lehet elvitatni ettől a vidéktől – mondta köszöntőjében a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere. Brazsil József rámutatott: Probus római császár 2000 éve ültetetett szőlőt ezen a területen. A zalai borlovagrend neve is ebből az időből származik. 

„Hiszen itt Rezi és Cserszeg határában ásatások során előkerült az a kis korsó, ami a szőlőtermesztésnek az ősiségét mutatja, ami közel 2000 évre tekint vissza és azon az van – itt a mondatnak a vége, hogy Da Bibere – adj innom.” - nyilatkozta az elnök-nagymester. 

A fesztivál - Rizlingország ünnepe - olyannyira autentikus, hogy a szőlőhegyben tartják. Ma Reziben körülbelül 30-35 hektár szőlőt művelnek. A környéken ez kiugróan magas szám. Az elmúlt évet közepesre értékelik a szőlősgazdák, azt mondják, ennek ellenére a rizlingek nagyon jók lettek, több bort jutalmaztak aranyéremmel. Számos oka van, hogy ez a környék legelterjedtebb fajtája.

„Szereti a területet, másik meg, mi is szeretjük, mert ez minden évben rentábilis, minden évben hozza magát. Igaz, hogy egy kicsit alacsonyabb cukorfokkal, de ha várunka  szürettel, akkor ugyanolyan jó cukorfokkal beérik, mint egy másik fajta szőlő.” - avatta be televíziónkat a helyi Szőlész-borász Egyesület elnöke, Bellér Ferenc. 

A fesztiválon nem csak finom borokkal, hanem műsorral is kedveskedtek a közönségnek. A helyi óvodások és iskolások mellett fellépett többek közt az Őszirózsa Nyugdíjas Klub és a Rezideance Tánccsoport is. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * ötvenkilenc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Keszthely - Tojásfával készülnek a húsvétra a Csány-Szendrey iskola diákjai 2018-03-23 16:56
Keszthely - A hálózatra kötött generáció 2018-03-23 16:51
Keszthely - Rekordszámú futó a Spuri Balatonon 2018-03-23 16:34
Keszthely - Nagykorú lett a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda 2018-03-23 14:42
Keszthely - Víz világnap - a megoldást maga a természet kínálja 2018-03-23 10:52
Keszthely - Keszthely építésze - Hofstedter Kristóf 2018-03-22 17:23
Keszthely - Új műkincs a kastélyban 2018-03-22 17:17
Gyenesdiás - Tejút az egészséghez 2018-03-22 10:39
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés