KEZDŐLAP HÍREK MAGUNKRÓL MŰSOR SZOLGÁLTATÁSAINK PARTNEREK KAPCSOLAT REGISZTRÁCIÓ
HÍREK
  Megosztás Ajánl Nyomtat
2017-06-20 16:09
Ismét Fölszállott a páva
Címkék: Fölszállott a páva, előválogató, Balaton Színház, Fodor Mátyás, népzene, néptánc
Keszthely - A Dél-dunántúli régió és határon túli települések versenyzői méretették meg magukat Keszthelyen a 2017-es Fölszállott a páva területi válogatóján. A Balaton Színházban a gyenesdiási Fodor Mátyás is a rangos zsűri elé lépett. A válogatókról az elődöntőbe juthatnak a jelentkezők. Az elő műsort novembertől követhetik nyomon a tévénézők a Duna Televízió műsorán.

Néptáncegyüttesek, zenészek és szólisták is bemutatkoztak Keszthelyen, a 2017-es Fölszállott a páva harmadik előválogatóján. A Duna TV-n látható műsor 2012-ben indult útjára, és a tehetségkutatás mellett a magyar népzene és néptánckincs népszerűsítését tűzte ki célul. Regényi Júlia Dunaföldvárról érkezett a Balaton-partra, és egy kalotaszegi népdalcsokorral örvendeztette meg a zsűrit.

„Már kicsi korom óta nagyon fontos nekem a népzene, szerencsére cserkészként, a cserkészcsapatunkban nagyon fontos a hagyományőrzés. Egyrészt ott tanultam nagyon sok népdalt, másrészt Budai Ilona népdaltáboraiban, és egyéb népzenei táborokban igyekeztem minél több népdalt elsajátítani. Ezzel a népdalcsokorral kapcsolatban igyekeztem kalotaszegi adatközlőktől minél hitelesebben megpróbálni azt a stílust elsajátítani, amelyet igyekeztem átadni most.”  - mondta a dunaföldvári induló.

A 31 versenyző a Dél-dunántúli régió számos tájegységéről érkezett, hogy bemutatkozzon a zsűrinek. A helyiek is szurkolhattak, hiszen a gyenesdiási Fodor Mátyás is indult a versenyen. Az Aranysarkantyú- és Tálentum díjas szólótáncos széki táncokkal készült az előválogatóra, amellyel nagy sikert aratott a közönség körében.

„A széki táncok a Mezőséghez tartozik, nagyon sajátos férfi táncai vannak ennek a városnak. Sűrű és ritka tempót táncoltam, a sűrű, az a nevében is benne van, hogy egy sűrűbb, gyorsabb tempójú tempó, sűrű tempó. Utána pedig ritka tempó következett. Amit a táncról, és a táncosokról tudni kell, és ezekről a lábfacsarásokról, hogy a produkcióban legfőképpen Tamás Márton kántornak a táncát táncoltam. Pontosabban lábtekeréseit, mert ő volt ezeknek a lépéseknek a fő művelője.” - tájékoztatott Fodor Mátyás.

A Fölszállott a páva című verseny szakmai támogatója, és útjára indítója a Hagyományok Háza. A műsor öt éve alatt nagyon sok tehetséges gyerek fordult meg az előválogatókon, és került be az élő adásokba. A tévénézők körében is nagyon népszerű a tehetségkutató, és a műsornak köszönhetően egyre több gyerek kap kedvet a népi kultúrkincs felfedezéséhez.

„Főleg az elmúlt két évadban a pici gyerekeknél látszik ez az óriási lelkesedés. Nem tudok pontos statisztikákat mondani, de a visszajelzések rettenetesen pozitívak. Mindazokon túl, akik itt voltak a színpadon, és az előző két évad , de mondhatnám az előző négy évad adásaihoz képest is, azokat a visszajelzéseket kapjuk, hogy szeptembertől indulnak a beiratkozások a művészeti iskolákba, és egyre több a gyermek hál’ Istennek.” - hangsúlyozta Farkas József, a Fölszállott a páva szervezője.

A Fölszállott a páva előválogatói júniusban még folytatódnak majd a zsűri július elején dönti el, hogy ki lesz az a 48 versenyző, aki továbbjuthat. A tévénézők novemberben láthatják a verseny első elődöntőjét a Duna Televízióban.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

Az Ön neve:*
Az Ön emailcíme:*
Az Ön üzenete:*
Kérem, ismételje meg ezt a kódot: * kettőszázharmincnyolc
 
TOVÁBBI HÍREINK
Gyenesdiás - Értékek és élethosszig tartó tanulás 2018-03-21 17:06
Keszthely - Koporsó kellett a múzeumhoz 2018-03-21 15:55
Keszthely - Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda 2018-03-20 15:14
Keszthely - Múzeumi programok a hosszúhétvégén 2018-03-19 16:10
Keszthely - Széki játékfűzés a gyakorlatban 2018-03-19 16:05
Gyenesdiás - A közös Bibliaolvasás összekapcsolja az embereket 2018-03-19 16:01
Keszthely - Szél Bernadett Keszthelyen 2018-03-19 11:58
Keszthely - Fotókon Zala csodái 2018-03-16 15:06
Részletes keresés - hírarchívum
Legolvasottabb
Név:
Email cím:
Felhasználó:
Jelszó:
Regisztráció
Jogi nyilatkozat | Impresszum | Közérdekű adatok | Honlapkészítés